Agricultorii gorjeni votează pe 24 iulie

341

Pag 8Comitetul Naţional de Iniţiativă din subordinea Ministerului Agriculturii au stabilit data când se vor organiza alegerile pentru conducerile camerelor agricole zonale. Astfel, fermierii gorjeni sunt chemaţi la vot pe data de 24 iulie, iar ulterior se va stabili şi cine va conduce noua Cameră Judeţeană Agricolă.

Noua lege a Camerelor Agricole prevede realizarea unei Camere Judeţene şi a Camerelor Zonale, Camera Judeţeană fiind condusă de un preşedinte ales prin vot şi care trebuie să aibă studii superioare în domeniul agricol. Conform lui Ion Popescu, directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, la nivelul judeţului nostru se vor organiza alegeri pe data de 24 iulie, votanţii fiind beneficiari ai subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, respectiv fermieri. Directorul DADR Gorj a spus că la nivelul judeţului nostru sunt înscrişi la APIA un număr total de 24.860 de fermieri, urmând ca doar aceştia să participe la alegerile pentru noile camere agricole.

Se doresc 15 camere agricole

ion popescuDe asemenea, la Gorj au fost stabilite şi zonele unde se vor înfiinţa 13 Camere Agricole. Acestea vor fi la Motru, Mătăsari, Novaci, Crasna, Turceni, Târgu-Cărbuneşti, Roşia de Amaradia, Turburea, Târgu-Jiu, Băleşti, Hurezani, Rovinari şi Tismana. „Vom face o încercare în această săptămână la Comitetul Naţional de Iniţiativă deoarece dorim înfiinţarea a altor două camere agricole, să fie 15 în total la nivelul judeţului. Cele două am vrea să fie în localităţile Polovragi şi Săuleşti. Vom vedea dacă cererea noastră va fi aprobată sau respinsă”, a precizat Ion Popescu. Data alegerilor din 24 iulie a fost fixată prin hotărârea nr. 4 din 11.05.2011 a Comitetului Naţional de Iniţiativă. Bugetul naţional estimat pentru organizarea alegerilor este de 3,2 milioane de lei.

55 de circumscripţii

Ion Popescu, directorul DADR Gorj, a adăugat faptul că fiecare circumscripţie organizată la nivelul judeţului, pe zone, are peste 243 de fermieri, iar în judeţul nostru au fost desemnate un număr de 55 de circumscripţii electorale. „Acestea vor fi ca nişte alegeri normale. Va exista o comisie, iar alegerile vor fi organizate de către primăria fiecărei circumscripţii, primarul fiind cel care trebuie să se ocupe de bunul mers al lucrurilor, dar sub supravegherea noastră”, a precizat Popescu. După alegerile de la camerele zonale, preşedinţii acestora din urmă se vor reuni pentru a vota preşedintele Camerei Agricole Judeţene. În urma încheierii tuturor alegerilor, vor urma desfăşurarea unor concursuri pentru numirea a minim trei specialişti în agricultură cu studii superioare pentru fiecare cameră zonală. De asemenea, începând cu 24 iunie, fermierii care vor candida pentru funcţia de preşedinte a fiecărei camere zonale îşi vor putea depune candidaturile şi îşi vor putea face campanie electorală până în data alegerilor. Noile camere agricole, atât cele zonale, cât şi cea judeţeană, vor fi în subordinea Ministerului Agriculturii.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here