Agresorii cadrelor medicale, puşi la respect

408

IMG_0975La începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care cei care agresează cadrele medicale aflate în exerciţiul funcţiunii riscă să-şi piardă libertatea timp de câţiva ani. Acest proiect legislativ completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii.

După ce nenumăraţi medici, asistenţi sau ambulanţieri au devenit victime ale persoanelor agresive, în timp ce încercau să salveze vieţi omeneşti, guvernanţii au pregătit un act normativ prin care cadrele medicale sunt protejate. Astfel, Senatul a adoptat, luni, 12 martie, prin procedură tacită, proiectul de lege prin care agresorii medicilor, asistenţilor medicali, şoferilor de autosanitară, ambulanţierilor sau personalului din sistemul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii riscă închisoarea.

Ani buni de închisoare pentru agresori

Potrivit documentului amintit, „vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva personalului sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii sau pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii”, ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la trei la 12 ani. În acelaşi act normativ se prevede că lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva acestor persoane se va pedepsi cu închisoare de la şase luni la trei ani, iar ameninţarea la adresa personalului medical, cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. Propunerea de modificare şi îmbunătăţire a legislaţiei, în sensul protejării cadrelor medicale de eventuali agresori, a intrat în atenţia autorităţilor anul trecut, după mai multe cazuri în care anumiţi medici, dar mai ales personalul de pe ambulanţe, s-au confruntat cu agresiuni dintre cele mai grave din partea unor pacienţi sau a aparţinătorilor acestora. Proiectul de lege care va completa Legea 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii este propus de Guvern, iar Camera Deputaţilor urmează să-l dezbată, în calitate de for decizional.

M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here