Aglomeraţie la APM – 137 de gorjeni au accesat Casa Verde

158

panouri solareCetăţenii gorjeni care vor să apeleze la înlocuirea sistemelor de încălzire clasice cu unele ce folosesc energia regenerabilă au primit undă verde pentru cea de-a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, Programul „Casa Verde” care se adresează persoanelor fizice a început de săptămâna trecută, pe 1 iunie.

Judeţul Gorj a beneficiat de o finanţare în valoare de 1.786.396 de lei prin programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, „Casa Verde”. Acesta a devenit funcţionat din prima zi a acestei luni, finanţarea urmând a se asigura de la Administraţia Fondul de Mediu (AFM). Instituţia intermediară între cetăţenii gorjeni doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu este Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. „Este pentru al doilea an când programul se adresează persoanelor fizice, iar acestea sunt aşteptate la sediul nostru cu actele necesare aplicării pe acest program, băgate într-un dosar nesigilat. Angajaţii APM vor verifica actele, apoi vor sigila plicul şi îl vor trimite la Centru. Programul de primire al dosarelor este de luni până joi, între orele 10:00 – 14:00”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt în cadrul APM Gorj.

137 de dosare în trei zile

apm gorjPotrivit Cristinei Merfu, în doar trei zile lucrătoare de când s-a dat startul ediţiei din acest an a programului, la sediul APM Gorj s-au prezentat nu mai puţin de 137 de gorjeni care au dorit să acceseze Programul Casa Verde: „Valoarea celor 137 de dosare deja depuse spre aprobare şi finanţare este de 824.000 de lei. Cei mai mulţi solicitanţi au optat pentru panouri solare, câţiva au fost pentru centrale pe peleţi, iar o solicitare a fost pe pompe de căldură”.

Condiţii de înscriere

Bugetul alocat Programului pentru anul 2011 este de 100 de milioane de lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia, şi anume de 387.308 de oameni în Gorj.Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se vor primi 6.000 de lei pentru panourile solare, 8.000 de lei pentru pompele de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de paleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. La alocarea sumelor nerambursabile, se va lua în considerare şi dacă în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, persoana fizică în cauză nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu efectuează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here