Agenţii economici din Gorj nu se grăbesc să angajeze elevi şi studenţi pe perioada vacanţei

173

A trecut mai bine de o lună din vacanţa de vară, dar agenţii economici gorjeni nu dau semne că ar vrea să angajeze elevi sau studenţi în această perioadă. Potrivit legislaţiei în vigoare, imediat după ce elevii şi studenţii încheie anul şcolar sau universitar şi au vârsta peste 16 ani au dreptul să se angajeze la orice firmă, pe perioada vacanţei de vară. Firmele care fac aceste angajări vor beneficia de unele facilităţi.

Agenţii economici de la Târgu-Jiu nu s-au înghesuit vara aceasta să angajeze elevi, studenţi. “Un singur angajator a încheiat convenţia cu noi, a încadrat un elev în muncă pe perioada vacanţei şi mai sunt două solicitări scrise”, a precizat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Agenţii economici care angajează astfel de persoane beneficiază de un stimulent de 250 lei pentru fiecare. Stimulentul se acorda pentru maximum 60 de zile lucrătoare din timpul vacanţei. Angajatorul are însă obligaţia să suporte diferenţa din cel puţin salariul minim brut pe economie, care, în prezent, este de 700 lei, pentru fiecare elev sau student încadrat. Aşadar, el va trebui să-i acopere din fondurile proprii 450 lei sau mai mult, după caz, din salariul de încadrare.

Modalităţi de anagajare
Angajarea se va face pe baza contractului individual pe durată determinată ori a contractului de muncă temporară. Elevul sau studentul angajat cu contract individual va efectua o normă întreagă sau va desfăşura activitate de tipul “timp de muncă parţial”. Contractul de muncă temporară va fi încheiat numai dacă durata de lucru va fi egală cu vacanţa de vară sau mai mică decât aceasta. Tinerii care au între 16 şi 18 ani, angajaţi cu contract individual de muncă, vor lucra numai 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână, dar se va considera că au muncit ca pentru o normă întreagă. Pentru a primi stimulentul de 250 lei de fiecare elev ori student angajat, agentul economic va trebui să încheie o convenţie cu AJOFM Gorj în termen de 30 de zile de la data încadrării lor.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here