Agenţi economici, luaţi „la ochi” de Garda Financiară

202
Peste două sute de agenţi economici au fost controlaţi de Garda Financiară Gorj în luna noiembrie. Dintre aceştia, mai mult de jumătate au fost sancţionaţi cu amenzi care însumează aproape 190 mii lei şi le-au fost, de asemenea, confiscate şi bunuri.

Controalele efectuate de către Garda Financiară Gorj luna trecută au fost mai mult decât fructuoase. Nu mai puţin de 226 agenţi economici au fost controlaţi, 123 dintre ei fiind sancţionaţi contravenţional. Amenzile aplicate au ajuns la suma de 189 900 lei, iar bunurile confiscate au o valoare de 6 489 lei la care se adaugă şi sumele de bani confiscate, anume 196 389 lei. Din sumele confiscate şi amenzile aplicate s-au încasat, în total, până în prezent, peste 150 mii lei.
Ţeapă cu cereale
Tot în luna noiembrie, comisarii Gărzii Financiare au întocmit nu mai puţin de 12 acte de sesizare penală pentru evaziune fiscală. În total, în aceste cazuri, statul a fost păgubit cu suma de 1 218 050 lei. Spre exemplu s-a realizat o acţiune de verificare, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj la o firmă distribuitoare de produse cerealiere. Fiind controlată evidenţa contabilă s-a constatat că multe dintre aprovizionările şi livrările realizate de către societate nu erau declarate.
A „pasat” activitatea ilegală
Un alt caz este cel al unui administrator de firmă din Târgu – Jiu care, după ce i-a ajuns la urechi faptul că firmele sunt luate la purecat, a înstrăinat părţile sociale, administrarea şi arhiva societăţii către o persoană din judeţul Timiş. Aceasta, însă, nu a recunoscut preluarea societăţii, cazul ajungând în atenţia Gărzii Financiare Timiş care, împreună cu reprezentanţii din Gorj, au reuşit să reconstituie activitatea economică a firmei cu pricina. În anul 2008 fuseseră emise facturi fiscale pentru vânzarea unor produse în valoare totală de 839 636 lei din care fusese declarată doar suma de 524 000 lei. Cazul a fost înaintat sub formă de sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu – Jiu şi către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here