Afluxul de viroze respiratorii și panica legată de virusul gripal au aglomerat spitalul de la Pasarelă: Câte doi bolnavi în pat, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu!

151

Medicii de la unitățile de primiri urgențe ale SJU Târgu-Jiu și de la camerele de gardă fac cu greu față numărului tot mai ridicat de pacienți, care susțin că ar avea virusul gripal, deși majoritatea suferă de viroze respiratorii. Doctorul Costinel Popescu de la SJU a declarat, ieri, pentru Gorjeanul că, duminică, în camera de gardă de la Spitalul de la Pasarelă, a consultat chiar 52 de bolnavi, care susțineau că au gripă, doar o parte fiind însă internați. De altfel, potrivit doctorului, pentru că, centrele de permanență nu triază acești pacienți, spunându-le că o gripă ușoară se poate trata și la domiciliu, Secția de Boli Infecțioase este plină până la refuz, fiind chiar și câte doi pacienți într-un pat.

Doctorul Popescu susține că, din fericire, SJU nu a mai înregistrat de săptămâna trecută noi cazuri de gripă, panica există însă în rândul bolnavilor, care la orice răceală mai puternică, se adresează direct spitalului. “Măsuri legate de gripă luăm în fiecare zi, dar, deocamdată, nu am mai avut cazuri noi de gripă, cel puțin în ultimele trei zile. În schimb, afluxul de viroze respiratorii este în continuă creștere. Vă spun asta, deoarece vin din gardă de la Boli Infecțioase, unde duminică am avut în jur de 52 de solicitări. Populația trebuie educată, deoarece chiar și gripa necomplicată nu necesită spitalizare, cu un tratament adecvat de la medicul de familie și hidratare, dar și izolare, totul se poate trata la domiciliu. Vă dați seama cât de aglomerați suntem noi, la Infecțioase erau și câte doi bolnavi în pat. Nu am internat însă decât complicații, cu morbidități grave”, a spus medicul, totodată, director medical al SJU. Reprezentantul spitalului susține că această panică în rândul populației se poate diminua, dacă pacienții sunt bine informați de medicii de familie ori de cei din centrele de permanență. “Sunt, în schimb, foarte mulți pacienți care vin la UPU și la camerele de gardă care, practic, necesită doar o simplă consultație, care se poate face, fie la medicul de familie, fie la centrele de permanență. Medicii de familie nu au fost la muncă în weekend înțeleg asta, dar cei de la centrele de permanență nu știu ce au făcut”, a menționat doctorul Popescu.

Avem halate, papuci și măști…!
Directorul medical a subliniat, de asemenea, că deși s-a limitat accesul aparținătorilor în spital, secțiile și UPU dețin halate, papuci și măști pentru cei care intră în unitățile medicale, fiind exclus faptul că aparținătorii ar cumpăra aceste produse de unică folosință. “Am luat, zilnic, măsuri noi, începând de la acea limitare a aparținătorilor în secții, cu o săptămână în urmă. Legat de halate acestea, există, noi avem halate în toate unitățile, inclusiv la primiri urgențe la cele trei locații, avem atât halate, cât și papuci și măști”, a mai spus dr.Popescu. Acesta a mai dat asigurări că acele cazuri de gripă din spital, anunțate, săptămâna trecută, au o evoluție bună, în general. ”Cei cu probleme sunt cu afecțiuni bronhopneumonice peste care au intervenit infecții respiratorii, nu gripă, ci alte viroze”, a conchis directorul medical al SJU.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here