Aflux de turişti la Baia de Fier

395

Unul dintre cele mai importante obiective, dacă nu chiar „vârful de lance” al turismului gorjean, este Peştera Muierilor din nordul comunei Baia de Fier. Spuneam aceasta şi cu ceva timp în urmă, pentru că fiind cunoscută ca prima peşteră electrificată şi dată circuitului turistic naţional împreună cu Cheile Galbenului formează un sistem carstic aşa cum în puţine locuri putem vedea la nivel naţional şi nu numai.
Tocmai de aceea în aceste zile este o veritabilă afluenţă de turişti ce vor să petreacă fie şi numai câteva ore în decorul de excepţie al Cheilor Galbenului ori să „tragă” o tură montană şi de ce nu chiar un weekend în lumea de piatră a carstului gorjean.
Partea bună este că acum când nu numai parcarea din faţa peşterii, dar şi locurile de-a lungul Galbenului sunt pline „ochi” cu turişti curăţenia locurilor este nesperat de bună. Meritoriu este şi faptul că au dispărut cerşetorii şi cei ce umblau printre mese ori autocare să ceară bani pentru tot felul de nevoi închipuite ori inventate „ad -hoc” şi înjurându-se „de mama focului”, lucruri ce dădeau peste cap toate eforturile locale pentru un turism civilizat în zonă. Dacă s-ar putea face ceva pentru ca şi vacile ce de multe ori îşi găsesc loc „să cugete” exact pe carosabilul drumului din chei generând proteste din partea automobiliştilor ce vin sau pleacă de la peşteră am spune că lucrurile au intrat în normalitate.
Acum la afluenţa de turişti care este „în chei” cred că ar fi de bun augur ca reprezentanţii autorităţilor locale (evident prin rotaţie) să fie prezente în perioadele „de vârf” şi să încerce să prevină excesele unor turişti atât la capitolul comportament, cât şi la aruncarea la întâmplare a deşeurilor menajere.
Pentru că în locaţia mai sus menţionată există suficiente containere pentru gunoaie şi nu numai. Trebuie doar ca unii dintre cei ce doresc petrecerea timpului în natură să fie „traşi de mânecă” ori să vadă că locurile sunt păstrate curate şi poate se vor simţi şi ei să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here