Aflux de turişti în zonele montane din Gorj

330

Gorjenii au căutat răcoarea în zonele montane. Week-end-ul trecut mii de persoane au ajuns în staţiunea Rânca, toate unităţile de cazare fiind ocupate. Reprezentanţii Salvamont Gorj spun că nu s-au înregistrat probleme, însă confirmă că zilele trecute s-a atins un vârf al acestui sezon.

În week-end, în mod deosebit sâmbătă, s-a circulat bară la bară pe drumul ce face legătura între oraşul Novaci şi staţiunea Rânca. Şi Transalpina a fost extrem de aglomerată, mii de autoturisme tranzitând-o. Mulţi dintre turişti au ales să rămână cazaţi în staţiune, toate locurile de cazare fiind ocupate. „Mii de maşini au fost pe Transalpina. De la Novaci până la Rânca s-a circulat bară la bară sâmbătă. În staţiune, toate unităţile de cazare au fost ocupate şi din informaţiile pe care le deţinem, s-au făcut deja rezervări pentru week-end-ul următor”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni se va repeta scenariul din week-end-ul care tocmai s-a încheiat. Staţiunea Rânca este una dintre cele mai căutate destinaţii montane, în această perioadă. Preţurile pentru cazare pornesc de la 70 de lei şi pot ajunge chiar la 300 de lei pe cameră, în funcţie de condiţiile oferite şi de categoria fiecărei locaţii.

Transalpina, în topul preferinţelor iubitorilor de munte
Sfârşitul săptămânii trecute a marcat cel mai mare aflux de turişti, din acest sezon, în zonele montane gorjene. Iubitorii muntelui au preferat, totuşi, Transalpina. „Un aflux foarte mare de turişti am avut în întreaga zonă montană din judeţul nostru, însă la Rânca şi pe Transalpina a fost cea mai mare aglomeraţie. Putem spune că a fost vârf de sezon şi sperăm să fie la fel şi în week-end-ul următor”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Din fericire nu au fost probleme, reprezentanţii Salvamont confirmând acest lucru. Multă lume aseamănă Transalpina cu Transfăgărăşeanul. În acest sens, au apărut comercianţi şi pe traseul Transalpinei. Aceştia vin din Novaci şi Baia de Fier şi vând produse specifice zonei: brânză, sirop de muguri de brad sau de fructe de pădure, miere, rachiu, vin şi aşa mai departe. De clienţi nu duc lipsă, aceştia oprind maşinile pe marginea străzii nu doar pentru a surprinde peisajele naturale în obiectivele aparatelor de fotografiat, ci şi pentru a cumpăra produse naturale, direct de la producători. Totuşi, trebuie spus că Transalpina depăşeşte Transfăgărăşanul, după cum susţin specialiştii. Şi turiştii consideră că Transfăgărăşanul a rămas pe locul doi. „Drumul Regelui”, sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Dacă Transfăgărăşanul ajunge la 2.000 de metri, „Drumul Regelui”, atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Aceasta este dovada clară şi de necontestat că Transalpina este cea mai înaltă şosea din România.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here