AFIR a publicat Ghidul solicitantului privind accesarea fondurilor europene prin PNDR 2020 pentru procesarea produselor agricole

478

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obţinerea sprijinului financiar pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Ghidul solicitantului şi anexele aferente conţin informaţiile necesare depunerii cererilor de finanţare în sesiunea care se va desfăşura în intervalul 8 octombrie 2021, ora 9.00 – 7 ianuarie 2022, ora 16.00.

”Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi forme asociative şi de 40% pentru alte întreprinderi. Precizăm că în cazul investiţiilor colective intensitatea sprijinului poate creşte cu 20 de puncte procentuale. Valoarea fondurilor europene obţinute variază în funcţie de tipul de beneficiar şi de investiţie, astfel: pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect pentru investiţiile noi permise în cadrul fişei submăsurii şi de 600.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. De asemenea, pentru întreprinderi mijlocii se pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/ proiect pentru investiţiile noi permise în cadrul fişei submăsurii sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. Pentru alte întreprinderi şi forme asociative, valoarea sprijinului creşte la 1.500.000 de euro/ proiect în cazul investiţiilor noi permise şi la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR.
Solicitantul trebuie să respecte o serie de condiţii minime pentru a accesa fondurile disponibile prin această linie de finanţare, cum ar fi: să desfăşoare activităţi economice ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică română; să acţioneze în nume propriu şi să asigure surse financiare stabile şi suficiente, necesare cofinanţării pe tot parcursul implementării investiţiei.
”Printre activităţile eligibile în cadrul submăsurii 4.2, amintim că se poate obţine finanţare europeană pentru: înfiinţarea, extinderea, modernizarea, dotarea unităţilor de procesare plante proteaginoase* (de exemplu: mazăre, fasole, soia, linte, năut, bob, arahide, floarea soarelui, dovleac etc.), dar şi pentru alte produse decât plantele proteaginoase, ca materie primă de bază. De asemenea, sunt eligibile investiţii privind colectarea materiei prime, depozitarea materiei prime sau a produselor finite, marketingul acestora (de exemplu: etichetare, ambalare), precum şi investiţii pentru comercializarea produselor doar ca o componentă secundară a proiectului. Totodată, se poate finanţa extinderea şi modernizarea de reţele locale de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi capacităţi de ambalare, comercializare (componentă secundară), cât şi îmbunătăţirea controlului intern al calităţii şi conformarea cu noile standarde impuse de legislaţia europeană pentru prelucrarea şi comercializarea produselor agro-alimentare. De asemenea, este eligibilă în cadrul submăsurii 4.2 producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei, geotermală), a energiei produsă cu ajutorul pompelor de căldură, în cadrul unităţii în care se desfăşoară o activitate finanţată prin submăsura 4.2 exclusiv pentru consumul propriu, doar ca o componentă secundară a proiectului”, se mai precizează în comunicat.

Toţi cei interesaţi să acceseze fonduri europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole pot consulta gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, pagina dedicată submăsurii 4.2, în vederea întocmirii documentaţiei necesare depunerii cererilor de finanţare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agenţiei, la momentul lansării sesiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here