Afaceriste libere după ce au stat 24 de ore în arestul IPJ Gorj

153

Două gorjence care se ocupă de ani de zile de diferite afaceri au început luna aprilie prost, fiind încătuşate chiar pe 1, cătuşele de la mâini nefiind niciun fel de păcăleală, amândouă redevenind însă ieri parţial libere. Acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani, acuzaţii extrem de grave, cele două au declarat de la început că nu sunt vinovate, una dintre ele fiind deja recidivistă pentru că în urmă cu exact doi ani mai trecea prin beciul Poliţiei, ulterior fiind găsită nevinovată. Aida Elena Prisacă era anchetată acum doi ani într-un dosar de evaziune privitor la tranzacţionarea a 200 de tone de motorină. Poliţiştii au continuat cercetările după ce au luat la purecat toate actele contabile de la firma acesteia şi au descoperit o nouă presupusă evaziune fiscală, una pe care însă Prisacă nu o recunoaşte nici de această dată.

„În perioada februarie 2009 – decembrie 2011, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii un nr. de 34 facturi fiscale, în valoare totală de 2.407.001 lei, emise de o altă societate comercială, facturi ce nu atestă operaţiuni reale şi prin emiterea cărora s-a cauzat un prejudiciu către bugetul consolidat al statului în cuantum de 420.720 lei – T.V.A. şi 317.805 lei – impozit pe profit”, se menţionează într-un comunicat de presă al IPJ Gorj. Acuzaţii asemănătoare sunt aduse şi pentru cea de-a doua femeie de afaceri cercetată în acest dosar. Carmen Alioani este acuzată şi ea că nu a plătit la bugetul de stat toate sumele datorate, lucru pe care aceasta, de asemenea, îl neagă. „În perioada august – octombrie 2010, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii un număr de 5 facturi fiscale în valoare totală de 606.402 lei, emise de o altă societate comercială, facturi ce nu atestă operaţiuni reale şi prin emiterea cărora s-a cauzat un prejudiciu către bugetul consolidat al statului în cuantum de 117.368 lei – T.V.A. şi 14.710 lei – impozit pe profit”, menţionează IPJ Gorj.

Spălare de bani
Alioani este însă acuzată şi de spălare de bani, după ce ar fi intrat într-o combinaţie financiară cu Lucreţia Pârvulescu, soţia secretarului general adjunct din Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu. Anchetatorii susţin că cele două femei au fentat statul, deocamdată necomunicându-se dacă soţia lui Pârvulescu are vreo calitate în acest dosar penal. „În perioada 2010 – 2012, au fost înregistrate mai multe sume de bani încasate de la o altă societate comercială din Târgu-Jiu, precum şi plătite către această societate administrată de numita P.L., sume pentru care nu au putut fi prezentate documente fiscale (facturi) sau contracte, deşi justificările menţionate pe ordinele de plată întocmite fac referire la diferite numere de facturi. Prin rulajul sumelor de bani menţionate mai sus, care provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sau alte fapte de natură penală, s-a urmărit acordarea unei tente legale provenienţei ilicite a acestora, motiv pentru care, în cauză, urmează a se efectua cercetări faţă de A.C., pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani”, menţionează anchetatorii. Carmen Alioani a negat ieri categoric aceste acuzaţii, menţionând că totul nu este decât o răzbunare împotriva sa. Femeia nu a vorbit prea mult în faţa jurnaliştilor, dar a dat de înţeles că poartă cătuşe la mâini pentru că s-ar afla în conflict cu şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea. În conflict sau nu cu acesta, Alioani a rămas ieri la prânz în libertate, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, propunerea de arestare a sa făcându-se cu aceasta în stare de libertate. În cursul după-amiezii judecătorul de caz a decis ca ambele femei de afaceri să fie anchetate mai departe în stare de libertate, Alioani şi Prisacă având totuşi interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 29 de zile.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here