Afaceri pe spinarea minerilor – Condescu, veşnicul câştigător al banului public

220

condescuSunt ani de zile în care unicul câştigător al licitaţiilor pentru biletele de tratament şi odihnă ale minerilor din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este liderul de sindicat Marin Condescu.

Nici 2010 nu trebuia sărit, aşa că cele peste 6,7 milioane de lei puse la bătaie pentru aceste servicii ajung tot în conturile unei societăţi de turism la care Federaţia Naţională Mine-Energie condusă de Condescu este acţionar unic.

Incompatibilitatea, ca să nu-i spunem interesul vădit al sindicalistului, se regăseşte atunci când negociează în calitate de lider de sindicat contractele colective de muncă cu administraţia. Atunci stabileşte clauză clară ca minerii să beneficieze de bilete de vacanţă şi tratament subvenţionate de administraţie, după care banii daţi de SNLO ajung în firma de turism la care chiar sindicatul condus de Marin Condescu este unic acţionar.

Ultima licitaţie câştigată de firma Turism Sind Min la SNLO pentru biletele de tratament şi odihnă acordate minerilor a fost în 5 aprilie 2010. Pentru cele 6.737 410 de lei s-au „bătut” patru firme de turism. Cum se ştia deja, câştigătoare a fost declarată firma sindicalistului Condescu. De fapt, în fiecare an aceste licitaţii sunt atribuite doar firmei Turism Sind Min. Tot ceea ce se schimbă în contractele dintre SNLO şi societatea lui Condescu, de la an la an, este doar suma. Anul acesta, Turism Sind Min a reuşit să obţină 120.000 de lei mai mult decât anul trecut. Anul trecut, în 5 mai 2009, SNLO a încheiat cu firma Turism Sind Min un contract în valoare de 6.617.390 milioane lei, pentru achiziţionarea biletelor de odihnă şi tratament pentru salariaţii unităţii. Deşi la negociere au participat încă trei societăţi, contractul a fost câştigat tot de Condescu.

Condescu şi sindicalist şi om de afaceri

Ultima modificare făcută la Registrul Comerţului Bucureşti şi publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie 2009 arată clar cine controlează firma Turism Sind Min din Bucureşti. Federaţia Naţională Mine Energie este acţionar unic al societăţii de turism, iar Marin Condescu este preşedintele Federaţiei şi al Consiliului de Administraţie.

La fiecare început de an, SNLO negocia Contractul Colectiv de Muncă cu Federaţia Naţională Mine Energie condusă de Marin Condescu. Administraţiei îi este bagată pe gât, de fiecare dată, clauza privind activităţile de recreere şi cheltuieli sociale. În aceste activităţi intră şi bilete de tratament şi odihnă pentru ortaci, precum şi activităţile sportive.

Afaceri pe banii statului

În urma negocierii, administraţia acceptă ca din suma totală a biletelor de tratament şi odihnă să suporte financiar 50% din valoare. Restul banilor este achitat chiar de către angajatul care doreşte să-şi petreacă vacanţa în ţară sau străinătate.

Firma condusă de Condescu câştigă toate licitaţiile pentru biletele respective şi astfel SNLO îi bagă în conturi sindicalistului subvenţia pentru bilete.

De precizat că din 2007 până în prezent, s-au cheltuit, în fiecare an, în jur de 6-7 de milioane de lei pentru aceste bilete, bani care au intrat în conturile firmei, conduse de Condescu. Doar aceşti ani au putut fi consultaţi, până atunci se spune că tot sindicatele au beneficiat de aceşti bani prin contracte cadru încheiate din patru în patru ani.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here