Afaceri cu produse toxice, anihilate de poliţişti

153

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Gorj au intensificat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în domeniul comercializării produselor de protecţie a plantelor, a substanţelor şi preparatelor clasificate toxice şi foarte toxice.

Astfel, 20 de litri de substanţe toxice şi 15 kg produse de protecţie a plantelor au fost identificate de oamenii legii la trei societăţi comerciale, administratorii fiind cercetaţi, după caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului substanţelor toxice ori de nerespectare a regimului produselor de protecţia plantelor. Acţiunile poliţiştilor vizează societăţile comerciale de profil acestea fiind verificate dacă îşi desfăşoară activitatea respectând normele legale, dar şi identificarea persoanelor care nu respectă dispoziţiile legale. În prezent, la nivelul judeţului Gorj sunt autorizate să desfăşoare astfel de operaţiuni, un număr de 24 de societăţi comerciale. Pe parcursul acţiunilor, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în colaborare cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj şi Direcţiei Fitosanitare Gorj, au controlat un număr de 10 societăţi comerciale. Oamenii legii au constatat că 3 dintre administratorii acestor societăţi nu respectau prevederile legale în materie, în sensul că fie au deţinut şi comercializat substanţe toxice fără o prealabilă notificare la I.T.M. Gorj, fie au comercializat produse de protecţia plantelor neautorizate. De asemenea, au fost identificate şi ridicate 15 kg preparate chimice periculoase şi 20 de litri de substanţe toxice, expuse spre comercializare fără drept.

Dosare pentru deţinere de substanţe toxice

În timpul unei acţiuni de control efectuate, marţi, la o societate comercială cu punct de lucru în oraşul Rovinari, poliţiştii au stabilit că administratorul societăţii, un bărbat de 40 ani, nu a respectat dispoziţiile legale în materie. Administratorul este suspectat că, în perioada 2010-2011, a deţinut şi comercializat substanţe toxice, fără a notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, înainte de începerea activităţii, cu privire la lista cu substanţele şi preparatele chimice periculoase pe care le deţine. Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Gorj, au întocmit acte premergătoare sub aspectul comiterii infracţiunii de producere, deţinere sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept. La aceeaşi dată, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Gorj, au efectuat un control la o societate comercială din Târgu-Jiu, cu punct de lucru în Piaţa Centrală din municipiu, pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile privind comercializarea produselor de protecţia plantelor. Urmare a acestui control, poliţiştii au constatat că administratorul, un bărbat de 50 de ani, în perioada 2010-2011, a comercializat produse de protecţia plantelor neautorizate. Pe numele suspectului au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului produselor de protecţia plantelor.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here