Afaceri cu câini, în umbra Primăriei Rovinari

295

Reprezetanţii mai multor asociaţii de protecţie a animalelor acuză conducerea Primăriei Rovinari de încălcarea mai multor legi cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân. Conducerea instituţiei rovinărene a decis, chiar la începutul campaniei electorale, strângerea câinilor comunitari şi cazarea acestora în adăpostul orăşenesc, locaţie închisă în urmă cu câţiva ani de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru că nu îndeplinea absolut nicio normă de funcţionare. Pentru că primăria nu are serviciu de ecarisaj, s-a decis, nu se ştie cum, angajarea unui SRL pentru a prinde câinii. Cu toate că angajaţii respectivei societăţi au lucrat non-stop, în adăpost au ajuns doar 36 de animale, pe hârtie spun surse din cadrul primăriei, figurând mult mai multe. Aceleaşi surse susţin că, pentru fiecare câine prins, în contul firmei au fost viraţi peste 100 lei.

S-au “evaporat’’ din adăpost
Conducerea asociaţiei de protecţie a animalelor “ProAnimals’’ susţine că cei 36 de câini din adăpostul primăriei trăiau în condiţii improprii. “Reprezentanţii asociaţiei noastre au fost la adăpost şi au văzut în ce condiţii trăiau cei 36 de câini cazaţi acolo, pe care i-au şi filmat. În Rovinari, de-a lungul timpului, au existat o serie de programe gratuite de sterilizare, marcare, vaccinare şi returnare a câinilor, dar, din păcate, cei mai mulţi au fost otrăviţi ori încărcaţi în maşini şi duşi în direcţii necunoscute’’, a spus Carmena Şerbănoiu, preşedintele asociaţiei. În urma unei alte deplasări la respectivul adăpost membrii asociaţiei nu au mai găsit niciun câine cu toate că primiseră asigurări din partea administratorului societăţii respective că animalele sunt îngrijite corespunzător.

Plouă cu sesizări
De situaţia de la Rovinari a fost înştiinţată şi Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului care a făcut sesizări către: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Prefectura Gorj, Poliţia judeţeană, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul de Interne şi Curtea de Conturi. Potrivit celor două instituţii de protecţie a animalelor, conducerea Primăriei Rovinari a încălcat mai multe legi printre care: OG. 155 de gestionare a câinilor fără stăpân, Legea nr. 9/2008 privind modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor şi OUG 155 din 21 nov. 2001.
Instituţia publică ar putea astfel să dea explicaţii pentru societatea pe care a lăsat-o să se ocupe defectuos de câinii fără stăpân.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here