Afacerea Polaris: Judecător sub presiune, funcţionar de stat – lobby în interesul unor firme private

3235

Târgujienii, mai ales cei din Cartierul Slobozia, se află în plin război cu Polaris, firmă care derulează afaceri cu gunoi de peste 146,5 milioane de lei.

Poluatorul a demonstrat că nu a fost în stare să-şi respecte contractul încheiat cu municipalitatea, încălecând  vizibil şi fără nicio problemă autorităţile locale: mirosul îngrozitor a fost prezent la Târgu Jiu din 2017 fără ca administratorii urbei să aibă vreo obiecţie.

Cu alte cuvinte, otrăvirea populaţiei în balanţă cu mega-afacerea Polaris a cântărit extrem de puţin în ochii şefilor locali, spre deloc. Situaţia s-a schimbat şi APM Gorj a suspendat activitatea de depozitare a SC Polaris, după numirea lui Corneliu Răducan Morega în funcţia de prefect.

Cerere de abţinere

Reamintim că poluatorul a depus contestaţie împotriva deciziei APM Gorj aşa cum era previzibil, iar judecata s-a blocat pentru moment, vineri 16 aprilie 2021: magistratul a cerut să i se aprobe abţinerea pe această speţă. Cererea de abţinere nu i-a fost, însă, aprobată, urmând un nou termen de judecată.

Deşi există informaţii reale şi probate (dacă e să ne uităm la amenzile date de APM Gorj şi, mai ales, de decizia de suspendare a activităţii de depozitare a gunoiului la Slobozia, dată de autoritatea de mediu acum o lună), situaţia s-a complicat în aşa hal încât judecătorii sunt obstrucţionaţi în a lua decizii. Şi asta, mai ales în lipsa unui sprijin din partea autorităţilor care administrează oraşul Târgu Jiu şi judeţul Gorj. Omul de rând nu se poate gândi decât la faptul că interesele depăşesc orice închipuire. Nu vom relua toate ilegalităţile comise de Polaris, despre asta am relatat în mai multe rânduri.

„E obligatoriu să susţinem judecătoarea!”

Amintim că, în urma dezastrului făcut de Polaris, a luat fiinţă Asociaţia „Slobozia vrea aer curat”. Reprezentanţii ei au venit şi vineri în faţa Tribunalului Gorj, în aşteptarea unei soluţii judecătoreşti care nu a mai venit.

Jurnalistul Narcis Daju, prezent alături de locuitorii din Slobozia a făcut apel către societatea civilă şi nu numai: „E obligatoriu SĂ SUSŢINEM JUDECĂTOAREA CARE VA DA VERDICTUL, DEOARECE SUNT INDICII CĂ ASUPRA EI SUNT PRESIUNI INIMAGINABILE!!!”

Mai mult, ziaristul a convins APM să facă cerere de intervenţie în proces, anunţând cu o zi înainte că vor exista surprize la tribunal.: „Surpriza de care scriam ieri (joi, 15 aprilie, n.r), a fost că l-am convins pe noul comisar general al Garzii Nationale de Mediu să dispună ca Garda de Mediu Gorj să vină şi ea in proces cu cerere de intervenţie împotriva POLARIS-ului.

Si prietenii, si dusmanii stiu de ce era vital să se întâmple asta.
Nu detaliez acum. Tribunalul a admis şi cererea de intervenţie depusă de Garda de Mediu Gorj, împotriva POLARIS-ului. (…) Tribunalul va decide joi, pe 22 aprilie, dacă depozitul ILEGAL rămâne închis sau nu, de aceea e vital să veniţi în faţa Tribunalului, cât mai multi, CA SĂ SUSŢINEM JUDECATOAREA CARE VA DA VERDICTUL”, a scris Narcis Daju pe Facebook.
Drumuri la Constanţa, fără un  rezultat
În tot acest timp, Polaris a continuat să otrăvească aerul, târgujienii, băleştenii şi cei care locuiesc în cartierul Bârseşti, simţind duhoarea revărsată în casele lor, în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară. De asemenea, primarul Marcel Romanescu s-a deplasat la sediul Polaris de la Constanţa, în mai multe rânduri, fără să se cunoască deocamdată deznodământul discuţiilor.
Mai mult, un reprezentant al statului, Luis Popa – şef al Serviciului de Salubritate al Consiliului Judeţean Gorj, face lobby pe lângă primarii din judeţ în interesul firmei Supercom, să mărească preţurile pe cantitatea de deşeuri ridicată de la populaţie…
Rămâne de văzut care va fi decizia instanţei, în data de 22 aprilie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here