Afacerea CFR-GFR de la CEO!

262

O șpagă de trei milioane de euro promisă de patronul celei mai mari firme private ce operează pe calea ferată din România pentru aranjarea unei licitații la care era concurat de CFR Marfă în transportul cărbunelui de la Complexul Energetic Oltenia a generat cel mai mare scandal de corupție de la începutul noului an. Omul de afaceri Gruia Stoica a ajuns în spatele gratiilor, iar avocatul Doru Boștină, pe care îl tocmise să-i afle prețul concurenței, are interdicție de a părăsi capitala, cel din urmă derulând contracte de asistență judiciară și la CE Oltenia.

Încătușarea lui Gruia Stoica a devenit posibilă după ce anchetatorii au descins la sediul Complexului Energetic Oltenia, miercuri la prânz, de unde au ridicat plicurile cu ofertele depuse de CFR și GFR, procurorii Direcției Naționale Anticorupție știind din interceptări că la mijloc este o șpagă de 3 milioane de euro. Banii au fost promiși de Stoica lui Boștină pentru ca avocatul să afle suma cu care urma să se prezinte CFR Marfă la licitația de la Târgu Jiu. Înainte de licitație, directorului de la CFR Marfă i s-a făcut rău și a ajuns la spital, din cauza presiunilor la care a fost supus, interceptările din dosar arătând că Gruia Stoica ar fi dat oricât ca să câștige un contract estimat la peste 100 de milioane de euro, fără TVA, sumă care i-ar fi asigurat liniștea în următorii trei ani.
tren_marfa„Gruia: Să-l cheme şi să-i spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în …(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit! Da?
Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!
Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! …(neinteligibil)…a venit aia să ne dea ordine nouă”, potrivit discuţiei purtate în mediul ambiental, interceptată de procurori şi notată în documentele privind urmărirea penală a acestora.
Ieri după-amiază, la cererea procurorilor DNA, Curtea de Apel București a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Gruia Stoica. Acesta este urmărit penal pentru cumpărare de influență, în timp ce avocatul Doru Boștină este acuzat de trafic de influență. Anchetatorii susţin că “există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei”.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here