Afacere penală la Bumbeşti-Piţic! – Muntele Galbenu, pus pe tavă finului primarului Nioaţă

430

O afacere fără precedent, care miroase de la o poştă a penal, s-a pus la cale la Bumbeşti-Piţic, chiar săptămâna trecută, sub nasul autorităţilor judeţene. Totul, după ce Muntele Galbenu, pentru care Primăria Bumbeşti-Piţic nu deţine documente de proprietate, a ajuns să fie concesionat, pe baza unui simplu proces-verbal, ciobanului Petre Golu, rudă cu primarul PC în exerciţiu. Ciobanul, deţinător a unei turme de 600 de miei, a solicitat, cu tupeu, concesionarea muntelui în cauză pe 10 ani, obligându-se să achite Primăriei Bumbeşti-Piţic doar 200 de milioane de lei vechi. Asta, în condiţiile în care ar încasa pentru terenul concesionat de la APIA Gorj 3 miliarde de lei anual. Golu, rubedenie a primarului Michi Nioaţă, a încheiat afacerea mituind, cel puţin asta este acuzat de restul crescătorilor de animale din comună, consilierii locali semnatari ai documentului. De altfel, culmea este că procesul-verbal privind concesionarea Muntelui Galbenu pentru potentul financiar Golu, s-a semnat acasă la consilierii semnatari, documentul fiind plimbat pe la aleşii locali de ciobanul însuşi. Un consilier a anunţat că intră în grevă pentru cele petrecute, alături de alţi crescători de animale din zonă.

Primăria Bumbeşti-Piţic vinde, prin opt dintre consilierii aleşi de localnici, “pielea ursului din pădure”. Mai precis, consilierii în cauză, în frunte cu primarul PC, Michi Nioaţă, s-au gândit să facă bani şi din muntele pentru care nu deţin deocamdată acte de proprietate. Totul, evident după ce “ochii” le-au fost deschişi strategic consilierilor în cauză de către ciobanul Petre Golu, rudă cu primarul Nioaţă, interesat să plătească mai nimic primăriei pentru a se putea folosi, un deceniu, de o suprafaţă de 200 de hectare de teren pe muntele Galbenu. Ciobanul în cauză a găsit metoda de a înşela consilierii în cauză luându-le ochii cu un document din 1945 care ar atesta că Muntele Galbenu, ce se întinde şi pe raza judeţului Vâlcea, mai precis a localităţii vâlcene Mălaia, ar fi proprietatea localităţii Bumbeşti-Piţic. Ciobanul ştia de altfel de la primarul Nioaţă că autorităţile vâlceane au anunţat reprezentanţii Primăriei Bumbeşti-Piţic, la cerere, că ar putea avea ceva drepturi de proprietate asupra muntelui în cauză, pentru obţinerea cărora era necesar un proces la instanţa de judecată. Fluturând însă documentul din 1945, ciobanul le arată consilierilor locali, săptămâna trecută, că deţine “cheia” pentru obţinerea muntelui în instanţă, dar în loc să-l pună la dispoziţia autorităţilor locale, solicită, în scris, autorităţilor să îi aprobe concesionarea muntelui, aflat în litigiu judecătoresc. Primarul Nioaţă recunoaşte cele de mai sus menţionând următoarele: “ciobanul Golu este rudă cu mine dar mai de departe aşa.., adică este finul vărului meu. El a făcut rost de documentul asta din 1945, de la cineva de la Novaci, şi pe baza lui a cerut Consiliului Local să-i concesionăm terenul de acolo, adică 200 de hectare. Consilierii, opt la număr, au aprobat, nu sunt eu de vină”.

Preţ mic, impus de consilieri
Primarul susţine, de asemenea, că preţul mic impus pentru concesionarea terenul în cauză ar fi fost stabilit de către aceeaşi consilieri care au impus ca ciobanul solicitant să achite suma de 200 de milioane de lei vechi anual, pentru Muntele Galbenu, pentru care, primăria NU DEŢINE ACTE DE PROPRIETATE. “Noi nu avem titlu de proprietatea asupra muntelui, şi astfel nu puteam face licitaţie să găsim concesionar. Oricum crescătorii de animale din zonă sunt în certuri. Dacă Golu a vrut să concesioneze, am acceptat. Era mai bine să refuzăm banii”, se întreabă, retoric, primarul Nioaţă, care a reuşit performanţa să vândă astfel aerul de pe muntele Galbenu. Primarul dă din umeri când i se explică faptul că nu putea concesiona ceva ce nu era al localităţii, dar edilul face apel la hârtia primită la solicitare de la autorităţile vâlcene şi la procesul demarat pentru obţinerea titlului de proprietate asupra muntelui. Dă însă din umeri şi când i se explică faptul că, la o simplă verificare a Curţii de Conturi, va fi obligat să restituie banii pe care ar urma să îi încaseze ilegal de la ciobanul Golu. Susţine, de asemenea, că nu s-a gândit nici să ceară ajutorul, în această problemă, Prefecturii Gorj, deşi instituţia în cauză are specialişti care l-ar fi putut îndruma spre o cale legală de încheiere a contractului(asta dacă există una). “Aveţi dreptate. Nu m-am gândit să întreb la Prefectura Gorj.. Dacă e penal să se cerceteze, ce pot să spun.. Ştiţi, consilierii au semnat.. Vă pot pune documente al dispoziţie..”, a completat, spăşit, edilul USL.
Edilul adoptă aceiaşi expresie şi când vine vorba să explice care este afacerea făcută cu Golul dacă acesta ar urma să încaseze, pentru terenul, folosit 13 miliarde de lei vechi anual de la APIA, dar ar plăti primăriei nici 15% din ce ar urma să ia de la stat. Mai precis, ciobanul ar rămâne anual cu 12 miliarde 800 de milioane de lei vechi şi cu animalele îndestulate, asta în dauna altor crescători de animale, obligaţi să-şi crească oile şi vacile, la asfalt.
Legat de acest aspect, Nioaţă susţine că primăria nu are exploataţie agricolă sau vreo asociaţie de creştere a animalelor, astfel că instituţia oricum nu ar fi luat cele 13 miliarde de lei vechi de la APIA. “Noi nu am fi putut lua banii de la APIA, pentru primărie. Acum ce să facem dacă ciobanul poate încasa banii că se încadrează pe cerinţele APIA..”, explică, încurcat, edilul local.
În concluzie, primarul Nioaţă mai bine ia banii ciobanul ca să nu se piardă, ce mai contează că bugetul local din Bumbeşti-Piţic este în pierdere şi se încheie şi o afacere ilegală.

Munte dat pe proces-verbal, semnat la domiciliul consilierilor..
Şocantă nu este însă numai atitudinea defensivă a primarului Nioaţă, şocant este că primarul consideră că nu este o problemă că procesul-verbal privind concesionarea muntelui a fost semnat de consilierii locali la domiciliul lor, documentul fiind transportat de la unul la altul de către beneficiar însuşi. “Eu nu ştiu cum şi unde s-a semnat procesul-verbal. Am auzit că s-a semnat acasă la consilierii, dar eu ce puteam să fac, că nu puteam da hotărâre de Consiliu Local la primărie pentru concesionare, că nu avem acte”, explică edilul Nioaţă care recunoaşte că a fost anunţat de consilierul PPDD că va intra în grevă, în semn de protest faţă de cele petrecute, săptămâna trecută, în Bumbeşti-Piţic. “Da, sunt vreo 5 persoane care vor să intre în grevă. Este consilierul PPDD şi alţi patru crescători de animale din zonă”, afirmă primarul, ca şi cum acţiunea de protest nu mai poate repara cele făcute.

Troc cu PDL, pentru banii ciobanului
De altfel, nici primarul nu este străin de cele petrecute la Bumbeşti-Piţic, lucruri care au declanşat un adevărat scandal politic, şi asta atât în sânul PDL cât şi cel al USL. Asta deoarece doar 3 din cei 4 consilieri PDL din Bumbeşti-Piţic au semnat procesul verbal care îl face pe ciobanul Golu stăpân peste Muntele Galbenu, unul fiind împotrivă. “De la PDL au semnat doar 3 din 4. Viceprimarul Săpun a semnat dar şi fostul vice”, a explicat Nioaţă.
De altfel, unul dintre consilierii PDL a cerut, recent, preşedintelui PDL Gorj, Dan Vâlceanu, retragerea sprijinului politic pentru viceprimarul Viorel Săpun. I se aducea la cunoştinţă lui Vâlceanu că Săpun, pus vice după retragerea fostului ocupant al postului Viorel Popescu, ar fi vândut muntele “pe o sticlă de băutură”. Fostul preot, acum vice, este acuzat de localnici că ar avea viciul băuturii, lucru care ar fi dus şi la răspopirea sa şi la divorţul de nevastă. Dar în comună lumea vorbeşte multe.. Cert este doar că, până acum, Vâlceanu nu a luat vreo măsură pentru demiterea vicelui Săpun, deşi liderul ştie de scandalul din Bumbeşti-Piţic.
Au mai semnat şi 4 consilieri PSD, procesul-verbal adus la domiciliul acestora, liberalii fiind scoşi din schemă. Un vot l-a dat, de asemenea, consilierea UNPR, Niculina Dăneci, mai spune primarul, 8 din 11 consilieri, mai puţin cei ai PRM, PNL şi PPDD au aprobat demersul ciobanului Golu. Sunt însă acuzaţii grave la adresa semnatarilor că ar fi fost mituiţi de cioban cu câte 100 de milioane de lei vechi fiecare, lucru greu de dovedit, însă de competenţa organelor de anchetă, sesizate să ia măsuri în cauză.

Primarul din Baia de Fier: “Îmi pare rău pentru primarul Nioaţă, cred că este într-o eroare”
Dumitru Turbăceanu, edilul comunei Baia de Fier, susţine că a auzit şi el de probleme apărute la Bumbeşti-Piţic şi nu îşi explică cum de primarul localităţii a intrat în iţele legate de Muntele Galbenu. Turbăceanu crede chiar că primarul s-ar fi lăsat influenţat, neconsultându-se cu specialiştii săi ori cu cei ai Prefecturii Gorj, şi a ajuns să creadă ce i s-a spus de cei interesaţi. “Îmi pare rău pentru primarul Nioaţă. Am auzit ce se întâmplă la Bumbeşti-Piţic ca şi de greva care se anunţă acolo. Cred că primarul este într-o eroare, ori a fost informat greşit, fiind astfel influenţat în mod incorect. Să dea Dumnezeu să nu se ajungă mai rău, la acuze de abuz în serviciu. Mă mir însă că dânsul nu ştia că Muntele Galbenu a fost dat Băii de Fier, prin ordin al prefectului. Noi l-am pus la dispoziţie Primăriei Mălaia, deoarece localitate respectivă deţine administrativ muntele. Deoarece acesta este prins pe raza judeţului Vâlcea. Există chiar un litigiu în instanţă între particulari şi Primăria Mălaia, încă nesoluţionat. Avem chiar doi cetăţeni din Baia de Fier care susţin că deţin acte de proprietate asupra unor părţi din munte. Şi apoi, dacă Mălaia ar fi dat înapoi muntele ni l-ar fi dat nouă, că Baia de Fier a fost localitatea care i l-a încredinţat. Nu ştiu de unde până unde Bumbeşti-Piţic se vede proprietară pe Muntele Galbenu. Nu poate avea pretenţii pe un document solicitat la Mălaia şi pe o promisiune a unui cioban că va rezolva el litigiul, deţinând, probabil, un act al Băncii Cumpăna, din 1945. Primarul Nioaţă este la primul mandat, ca şi mine, dar pentru a evita problemele de genul acesta mai bine se informa, că dă în alte lucruri penale şi ar fi păcat”, susţine primarul Băii de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Primarul Nioaţă, acuzat de abuz în serviciu
Nu numai edilul din Baia de Fier vede eroarea lui Nioaţă, crescătorii de animale din zonă, care s-au adresat deja cu sesizări Prefecturii Gorj, văd asta dar îl şi acuză pe primarul din Bumbeşti-Piţic de abuz în serviciu. O sesizare penală împotriva edilului, făcută de cei în cauză, sau de către alţi proprietari, aflaţi în litigiu, care se văd astfel afectaţi, ar putea să îi aducă primarului din Bumbeşti-Piţic o condamnare pentru o infracţiune, de comiterea căreia a fost conştient sau nu. Cert este că procesul-verbal semnat de consilierii obedienţi în faţa ciobanului Golu este un abuz cras, care poate fi desfiinţat la minut de o instanţă de judecată. Trebuie să existe însă un demers în acest sens. Asta deoarece, Primăria Bumbeşti-Piţic nu deţine acte de proprietate asupra unui lucru ce l-a concesionat, concesionarea nu s-a făcut prin hotărâre de Consiliu Local(nu se putea face asta fără acte de proprietate), nu s-a organizat licitaţie(nici licitaţia nu se putea organiza fără titlu de proprietate) şi felul în care s-a semnat documentul este viciat. În concluzie, procesul-verbal prin care se dă Muntele Galbenu ciobanului Petre Golu este zero(ca să nu spune hârtie igienică) iar banii pe care s-a angajat acesta să-i ofere primăriei nu pot cumpăra legalitatea tranzacţiei.
Oricum, organele de cercetare penală nu dorm..
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.