Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice valorile absolute ale limitelor pentru donații, împrumuturi și cotizații prevăzute de legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Aceasta nu poate depăși astfel, lunar, 4200 de lei, partidele din Gorj neavând impuse sume lunare mai mari decât limita stabilită. De altfel, la PSD Gorj, membrii cu funcții politice, achită între câțiva zeci de lei și maxim 500 de lei de persoană, lunar, în timp ce la PNL se plătește de către aleși o indemnizație semestrială, stabilită de BPJ Gorj. Partidele mai mici din județ nu au impus limite pentru cotizații, sumele destul de mici fiind colectate cu greutate de la aleșii locali.
Conform corelărilor făcute cu salariul minim brut pe țară, la alegerile locale și parlamentare din acest an, valoarea veniturilor maximală a donațiilor pe care un partid politic le poate primi într-un an este de 26,2 milioane de lei la nivel național. Donațiile primite de la o singură persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime, ceea ce înseamnă 210.000 de lei. De asemenea, pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor primite de la o persoană juridică nu poate depăși valoarea de 525.000 de lei. Valoarea maximă a împrumuturilor primite de la o persoană fizică, de către un partid politic, nu poate depăși valoarea de 210.000 de lei, se arată într-un comunicat de presă remis de AEP.
În ceea ce privește nivelul cotizațiilor primite de către partidele politice, suma cotizațiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăși 48 de salarii minime brute pe țară. Pentru anul 2016, valoarea maximă a cotizațiilor primite de un partid politic de la un membru de partid nu poate depăși suma de 50.400 de lei. Ceea ce înseamnă o cotizație lunară de 4.200 de lei de persoană.
PSD și PNL sunt partidele din Gorj unde cotizațiile se strâng cu conștinciozitate, cele două formațiuni având de altfel numeroși aleși locali, județeni și parlamentari. Sumele nu au depășit însă limita impusă, recent, de către AEP, nici măcar atunci când la PNL s-a plătit sondajul pentru municipiu. Suma de 1000 euro s-a acordat în tranșe de către cei cinci intrați în sondaj. Cu banii în cauză, de regulă se achită drepturile salariale la angajații organizațiilor în cauză, bunurile de protocol și utilitățile la sediile respective.
A.Stoica