AEP a dat şase avertismente în Gorj

476

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aplicat în luna septembrie, în urma controalelor desfăşurate la nivel naţional, sancţiuni şi avertismente primăriilor la care a constatat neconcordanţe în ceea ce priveşte actualizarea listelor electorale permanente. La Gorj AEP a aplicat 6 avertismente, iar în Dolj 7 amenzi în cuantum total de 7.000 lei și tot atâtea avertismente.

AEP a desfășurat, în luna septembrie 2014, un număr de 603 controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 366 sancțiuni, 127 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 131.000 lei, iar 239 prin avertismente. În judeţele Alba au fost aplicate 2 amenzi în cuantum total de 2000 de lei şi 2 avertismente, în Arad 9 amenzi în cuantum total de 9.000 lei și 21 de avertismente, în Argeş 9 amenzi în cuantum total de 9.000 lei și 7 avertismente, în Bacău 11 avertismente, Botoşani 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei și 8 avertismente, Brăila 3 amenzi în cuantum total de 3.000 lei și 12 avertismente, Braşov amendă 1.000 lei, Bihor 5 amenzi în cuantum total de 5.000 lei și 15 avertismente, Bistriţa Năsăud 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei și 14 avertismente, Buzău 4 amenzi în cuantum total de 4.000 lei și 2 avertismente. De asemenea în Călăraşi a fost aplicat 1 avertisment, în Severin 1000 de lei amendă şi 16 avertismente, la Cluj 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei și 5 avertismente, Constanţa 3 amenzi în cuantum total de 3.000 lei și 9 avertismente, Covasna amenda de 1000 de lei, în Olt s-a aplicat amenzi în cuantum total de 3.500 lei și 2 avertismente. Au mai existat o mulţime de judeţe în care AEP a găsit nereguli.

Scopul acţiunii de verificare
Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare și speciale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligației de a pune la dispoziția alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente și de soluționare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greșite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare și recuperare a materialelor de logistică electorală. Totodată obținerea de informații privind integritatea și modul de confecționare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atribuțiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. Legea nr. 370/2004 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, cu modificările și completările ulterioare.
Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here