Adrian Cioroianu, lansare de carte la Târgu Jiu

1075

Istoricul Adrian Cioroianu lansează la Târgu Jiu volumul „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, o cronică intimă a Parisului, oraşul unde a fost ambasador al României la UNESCO, între 2015 şi 2020. Evenimentul are loc vineri, 9 iunie, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”.
Cioroianu descrie aspecte trăite într-un spațiu de locuit închiriat la etajul 5 al unui imobil de pe Cheiul Senei. Pe balcon, acesta și-a amenajat o „grădină suspendată”.
Cartea a fost publicată de editura Curtea Veche. „Adrian Cioroianu ne invită să luăm Parisul la pas și să-l privim prin ochii lui, în perioada mandatului de ambasador UNESCO. Alături de el, aflăm la fiecare colț de stradă un subiect de analizat, aprofundat sau admirat: istoria e pretutindeni. Descoperim scene de viață emoționante, ne molipsim de dragostea pentru cărți, buchiniști și volume de benzi desenate, degustăm vinuri fine – deopotrivă românești și franțuzești –, scotocim prin anticariate și hoinărim prin surprinzătoarele brocantes de la sfârșit de săptămână, adulmecăm parfumuri vechi și ne lăsăm izbiți de miasmele străzii. Admirăm plajele Franței de la Mediterană până la Atlantic, târguim legume din Vendee și savurăm o plachie cosmopolită cu pește local. Învățăm din respectul francezilor pentru patrimoniu, luăm parte la dezbateri despre terorism și religie, biblioteci și digitalizare și aflăm cum, de fapt, pandemia a întărit lumea. Legăturile culturale dintre țări și solidaritatea sunt în continuare cruciale, subliniază diplomatul, încredințat că soarta Franței de azi e determinantă pentru soarta Europei de mâine. Cu luciditatea istoricului dublată de umorul și jovialitatea omului cu gust pentru viață, trecând prin politică, greve, mișcarea Vestelor galbene sau fenomenul #BalanceTonPorc, Adrian Cioroianu alcătuiește aici portretul societății franceze a l’interieur”, potrivit editurii.
Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here