Adresabilitate în scădere la centrele de permanenţă

403

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a centralizat activitatea din luna septembrie a celor 19 centre de permanență care funcționează pe raza județului nostru. Au fost efectuate 3.489 de consultații în regim de gardă, 716 dintre acestea acordându-se la cele trei centre din municipiul Târgu-Jiu.

Pe parcursul lunii iulie, la cele 19 centre de permanență din Gorj s-au acordat 3.646 de consultații. În ultima lună de vară, adresabilitatea a crescut, numărul consultațiilor ajungând la 3.790, iar în prima lună de toamnă a scăzut la 3.489. Trebuie precizat faptul că în ultimii doi ani, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie 2015 s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. În luna februarie 2016 s-a dat în folosinţă şi centrul de permanenţă de la Căpreni. Astfel, la ora actuală, 19 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic, Scoarţa şi Căpreni. “În luna iulie am avut 3.646 de prezentări la centrele de permanenţă. La cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu s-au prezentat 733 persoane. În luna august, s-au acordat 3.790 consultații, în total, din care 709 la cele trei centre de permanență din Târgu-Jiu. În septembrie, însă, adresabilitatea la centrele de permanenţă a fost mai mică, respectiv 3.489 prezentări, din care 713 la centrele din Târgu-Jiu”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cheltuieli de aproape trei miliarde
Lunar, CJAS Gorj plăteşte aproape trei miliarde și jumătate lei vechi pentru cele 19 centre de permanenţă din judeţul nostru. „În medie, în fiecare lună plătim câte 290.000 de lei pentru cele 19 centre de permanenţă”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj. În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here