Administrație ”la mica înțelegere”! – Primarul Birău, contracte încredințate direct amicilor

250

Un adăpost din lemn montat în stațiile de autobuz din Târgu-Cărbunești, cel mai scump din țară
Sume importante din bugetul local al orașului Târgu-Cărbunești sunt direcționate, constant, către firmele amicilor primarului Dănuț Birău. Sau cel puțin așa reiese din lista cu înfăptuiri, publicată de Birău, după primul an de când a fost ales să conducă destinele urbei de pe Gilort. Trebuie remarcat că multe dintre lucrările cu care se laudă edilul au fost atribuite prin încredințări directe, adică “specialiștii” de la achiziții din Primăria Târgu-Cărbunești au ofertat direct firmele care să le execute, fără să existe în spațiul public vreun anunț/cerere de ofertă, așa cum prevede legea achizițiilor publice, măcar pentru a mima concurența. Astfel s-a ajuns în situația în care, primăria să plătească pentru un adăpost din lemn, plasat în stațiile de autobuz, aproape 14.000 de lei, o sumă sensibil mai mare decât cea mai scumpă ofertă de pe piață.

Pentru primarul Birău, legea e tocmeală
Primarul orașului Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău, s-a apucat, din nou, să construiască piața de vechituri și, până se realizează edificiul, a mutat vânzătorii de haine vechi în spatele gării, oferind astfel un peisaj dezolant, de oraș second-hand, celor care tranzitează, cu trenul, localitatea. ”Au început lucrările de construcție copertină metalică pentru comercializarea produselor second-hand, în valoare de 159.480 de lei fără TVA, cu finanțare în procent de aproximativ 80% de la o organizație nonguvernamentală din Norvegia”, se laudă Birău pe pagina de facebook a primăriei. Lucrările la marele proiect al primarului au început, numai că subordonații săi nu s-au grăbit să respecte legea și să publice online, pe e-licitatie.ro, o invitație pentru atribuirea contractului, așa că acesta a fost oferit, direct, firmei Dalemi Serv SA Târgu-Cărbunești.
Mai mult, la fața locului, nu a fost afișat, la loc vizibil, nici un panou de identificare a investiției, cu proiectant, beneficiar, valoarea lucrărilor și termen de finalizare, potrivit Ordinului nr.63/1998 emis de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, fapt ce demonstrează că la Târgu-Cărbunești legea o face primarul Birău după bunul plac. De remarcat că, printr-o hotărâre a Consiliului Local Târgu-Cărbunești, în data de 8 septembrie a.c, a fost aprobată documentația tehnico-economică a investiției, aceasta fiind întocmită de societatea Adizorlescu Design SRL, adică firma soțului uneia dintre funcționarele din Primăria Târgu-Cărbunești. Trebuie menționat faptul că, în 2013, Curtea de Conturi a descoperit că bugetul public al orașului a fost prejudiciat cu peste 31.000 de lei la obiectivul “Copertină metalică pentru comercializarea produselor second-hand”, întrucât ţevile metalice nu corespundeau standardelor din documentaţia tehnică şi ofertă. Actualul edil nu suflă o vorbă în legătură cu recuperarea acestui prejudiciu, adică dacă banii s-au întors sau nu în bugetul local, ori despre demersurile sale în acest sens.

Amicul primarului, cel mai scump din țară
Primarul Birău a montat în stațiile pentru transportul în comun niște copertine din lemn la prețuri uriașe: între 9.900 și 13.800 de lei bucata. Banii pentru acele adăposturi, denumite ”stații de autobuz din lemn de brad pentru mijloace de transport în comun” au ajuns la amicul primarului, Dorel Sîrbu, un tâmplar din Jupânești, care, întâmplător, în trecut, i-a făcut acoperișul casei lui Birău, după cum susțin surse credibile din zonă.
Nici pentru atribuirea acestui contract nu a fost publicat vreun anunț sau vreo cerere de ofertă pentru că exista riscul ca amicul primarului să piardă oportunitatea de a încasa aproape 24.000 de lei pe două barăci lăcuite. Comparativ, cea mai scumpă stație de autobuz de pe internet costă 11.000 de lei și este una ultramodernă, cu structură din oțel, iar acoperișul și pereții din sticlă securizată, cu panouri de informare luminoase în părțile laterale și cu suporturi pentru biciclete.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here