Administraţia şi sindicatele din CE Turceni au bătut palma

113

ce turceniProtocolul privind disponibilizările din martie dar şi reducerea unor drepturi pentru salariaţii unităţii energetice a fost semnat ieri la Complexul Energetic (CE) Turceni. Protocolul a fost parafat ca urmare a negocierilor purtate între administraţie şi liderii de sindicat din complex, care au stabilit astfel prin acest document trimiterea acasă a aproape 250 de salariaţi, începând cu luna viitoare.

Acum însă administraţia, sau mai precis directorul general al unităţii, Octavian Graure, a început ,,vânătoarea de disponibilizaţi” făcând controale inopinate în birourile sediului administrativ, pentru a-i prinde în neregulă pe salariaţii care astfel ar trebui trimişi acasă. Asta şi pentru că lista cu pensionabilii din CE Turceni cuprinde doar 100 de persoane, încă 150 trebuind însă găsiţi şi sacrificaţi.

Dacă la Complexul Energetic Rovinari, protocolul dintre sindicate şi administraţie s-a semnat pe data de 18 ianuarie, chiar dacă unul dintre liderii de sindicat nu a parafat documentul, la Complexul Energetic Turceni lucrurile nu au fost la fel de uşoare. Aici negocierile au durat mai mult şi abia ieri, administraţia şi sindicatele au ajuns la un consens, nu tocmai pe placul salariaţilor. În protocolul semnat de sindicaliştii Eugen Iovan, de la Sindicatul “Energia”, de Adrian Marciuc de la USME Jilţ-Turceni şi de Florin Trofin, liderul Sindicatului CE Turceni cu directorul unităţii, Octavian Graure, se stabilea astfel că numărul de disponibilizaţi pentru 1 martie să fie situat în jurul cifrei de 250 de salariaţi, o parte urmând să intre în programul încă neaprobat de aşteptare. Lista nu este însă definitivată, mai ales că în cadrul unităţii au apărut scandaluri după ce Gorjeanul a dezvăluit faptul că unii salariaţi, printre care s-au aflat şi numeroşi sindicalişti, au încasat prime de lux în luna decembrie, protejându-şi în acelaşi timp rudele angajate recent în unitate, de disponibilizare.

Cine va fi pe lista neagră

Administraţia şi sindicatele vor trebui să stabilească cu maximă atenţie cine vor fi cei trecuţi pe lista de disponibilizare cu atât mai mult cu cât o parte dintre salariaţi ameninţă deja cu procese în instanţă. Cert este doar că managerul Graure îşi caută deja “clienţi” pentru a-i trece pe listă, verificând matinal birourile unităţii pentru a-i prinde în off-side pe cei care nu muncesc cu spor. Demersul său este însă de criticat cu atât mai mult cu cât nici managerul nu este un exemplu demn de urmat, chiulul lui Ionel Manţog, directorul economic al unităţii, fiind, se vehiculează, trecut cu vederea de şeful complexului. În control au fost văzuţi ieri şi încă doi şefi din complex, Leu şi Dănuţ Stegărescu.

Drepturi reduse

Negocierile parafate ieri prin protocol au stabilit că salariaţii nu vor mai primi echipament de lucru, acesta fiind asigurat până nu demult de firma pedelistei Sorina Plăcintă, nu vor mai primi suplimentul alimentar-iaurt, o licitaţie în acest sens fiind anulată de conducerea CE Turceni. În ce priveşte biletele de odihnă şi tratament, dacă până acum salariaţii plăteau 30% din costul unui astfel de bilet, acum se va plăti jumătate din costul biletului de vacanţă. Protocolul care mai prevede diminuarea altor drepturi a fost afişat în cadrul unităţii energetice.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here