Acuze cu recul! – “Gipane” pentru boşii AJVPS Gorj, pe cârca membrilor vânători

514

Picture 047Sămânţă de scandal în rândul membrilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi(AJVPS) Gorj, care comentează acid, în aceste zile, în legătură cu creşterea cotizaţiilor anuale pe care şefii AJVPS vor să le mărească de la finalul acestei săptămâni. În cadrul unei Adunări Generale a AJVPS Gorj, care va avea loc sâmbătă dimineaţa la Târgu-Jiu, se va stabili dacă cotizaţia va creşte de la 1000 de lei, cât este în prezent, la 1050 cât se doreşte. O parte dintre vânători sunt revoltaţi deoarece creşterile, în opinia lor, nu s-ar justifica, decât în achiziţia a două jeep-uri pe care conducerea vrea acum să le achiziţioneze. Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj susţine însă contrariul, menţionând că majorarea cotizaţiei cu 50 de lei este una modică, iar maşinile de teren nu se vor achiziţiona din cotizaţii. AJVPS Gorj are trei Dacii cu vechimea de folosinţă situată în jurul unui deceniu.

AJVPS Gorj are 1300 de membrii vânători care achită anual 10 milioane de lei vechi asociaţiei pentru a putea fi în legalitate. Deşi printre pasionaţii de vânătoare se numără persoane cunoscute din Gorj, primari, oameni de afaceri, poliţişti şi politicieni, există însă şi o categorie de tonca-ajvpsmembrii care nu văd cu ochi buni majorările de taxe pe care le vor propune în Adunarea Generală a AJVPS Gorj de sâmbătă, conducerea Asociaţiei. “Conducerea motivează că s-au scumpit mult concesionările fondurilor de vânătoare, dar, de fapt ei vor să îşi cumpere jeep-uri pentru confortul lor”, declară, revoltat, unul dintre vânătorii înscrişi la AJVPS. “Au concesionat unele fonduri prin Mehedinţi unde duc italienii să vâneze. Noi plătim şi ei se distrează. Le mai cumpărăm şi maşini de teren ca să se poată deplasa ca boşii”, spune un altul, la fel de nemulţumit.

Trei Dacii Papuc şi un jeep?!

Reprezentanţii Clubului AJVPS Gorj recunosc că în şedinţa de sâmbătă se va discuta despre creşterea cotizaţiei, şi nu neagă că aceasta ar putea creşte poate chiar cu un milion de lei vechi. Motivează că au crescut preţurile la concesionarea fondurilor de vânătoare şi că, într-adevăr se pune în discuţie achiziţionarea unei maşini de teren. Cei de la AJVPS susţin însă că au nevoie de o astfel de maşină, deşi în Comitetul AJVPS s-ar fi aprobat achiziţionarea a două jeep-uri, deoarece cu iarna aceasta nu s-a putut intra în păduri pentru a se transporta hrană la animale. AJVPS Gorj deţine, în prezent, trei Dacii Papuc şi cam atât. În ce priveşte nemulţumirile membrilor vânători, cei de la Asociaţie dau din umeri.

Tonca linişteşte vânătorii

Picture 052Nicolae Tonca, şeful AJVPS Gorj, linişteşte însă persoanele revoltate susţinând că majorarea cotizaţiei se va face cu doar 50 de lei. Asta în condiţiile în care arenda a crescut la nivel naţional de 25 de ori. “Am discutat şi de suma de 15 milioane de lei vechi de care spuneţi dumneavoastră dar am stabilit că putem creşte cotizaţia doar cu 500 de mii de lei. Adică de la 10 milioane la 10 milioane şi jumătate de lei vechi. Apoi am avut deja două Adunări şi la Târgu-Cărbuneşti şi la Târgu-Jiu iar membrii noştri s-au arătat mulţumiţi de majorare. Vom vedea ce se va stabili sâmbătă dar, în condiţiile în care arenda a crescut de 25 de ori, majorarea cotizaţiei la noi este foarte mică”, explică Tonca. De asemenea, dacă membrii vânători achită integral taxa, de exemplu până în luna aprilie, aceştia vor beneficia chiar de o reducere cu 50 de lei, şi vor achita preţul vechi. “Noi punem banii la bancă şi acoperim totul cu dobânda. Aşa, primii care achită cotizaţia în aceste luni vor plăti cât au dat înainte, adică 10 milioane”, a menţionat Tonca. Şeful AJVPS Gorj nu neagă că există şi persoane nemulţumite care critică activitatea Asociaţiei, dar menţionează că dacă ar fi plecat urechea doar la critici, AJVPS Gorj nu s-ar fi situat pe primele poziţii la nivel naţional, în privinţa rezultatelor.

Italienii aduc bani pentru AJVPS

vanatori gorjÎn privinţa fondurilor de vânătoare din Mehedinţi, şeful AJVPS Gorj, afirmă că într-adevăr s-a concesionat fonduri şi în judeţul vecin, Asociaţia reuşind performanţa nu numai să îşi menţină cele 28 de fonduri de vânătoare pe care le-a avut anul trecut ci crescând numărul la 30, cu 9000 de hectare în plus. “Am luat peste 40.000 de hectare în Mehedinţi pentru că aşa am putut să creştem cu alţi 250 de vânători”, a explicat Tonca. Acesta nu a negat că vânătorii italieni vizitează destul de des fondurile respective de vânătoare, dar, pentru orice partidă, achită sume mari în euro. “Venirea italienilor nu trebuie să deranjeze. Ei plătesc bine chiar şi pentru un vânat pentru care la noi nu se înghesuie nimeni. Chiar ne fac un bine. Banii lor ajută Asociaţia”, a declarat Tonca. “Acţiunile cu italienii aduc bani nu mănâncă banii Asociaţiei”, spune, explicit, directorul AJVPS.

“Suntem de râsul lumii cu maşinile pe care le avem”

Tonca a explicat şi subiectul “fierbinte” legat de achiziţionarea celor două “gipane” pentru AJVPS Gorj. “Acum noi avem trei maşini. Trei Dacii Papuc care nu se mai fabrică. Una are 12 ani vechime, alta 10 ani şi ultima 9 ani. Suntem de tot râsul cu maşinile pe care le avem, deoarece nu putem să prindem nici braconierii şi nici nu putem să ducem hrana animalelor în pădure. S-a discutat, adevărat, iniţial, de achiziţionarea a două maşini de teren, 4×4, cererea a doua venind şi din partea celor din Cărbuneşti. Numai o singură astfel de maşină ar fi putut costa în jur de 800 de milioane de lei vechi. În final am stabilit să rămânem la o singură maşină, cu menţiunea că aceasta nu se va achita din cotizaţiile membrilor”, a completat Tonca, spunând că dacă sâmbătă membrii nu vor găsi oportună această investiţie, chiar se va putea renunţa la ea. “O cumpărăm maşina dacă se aprobă, dacă nu, nu o luăm şi gata”, spune şeful AJVPS.

Fazani şi potârnichi şi un poligon la Preajba

Tonca susţine că va continua popularea cu fazani şi potârnichi a fondurilor de vânătoare ale AJVPS Gorj, investiţia depăşind un miliard de lei vechi. Tot la capitolul investiţii, AJVPS Gorj, în colaborare cu Primăria Târgu-Jiu, a concesionat un teren la Preajba pentru a-l transforma în poligon pentru membrii Asociaţiei. Nicolae Tonca conduce AJVPS Gorj alături de Tavi Lupulescu, preşedintele acesteia.

Anamaria Stoica

Politicieni, cu arma la picior

Pedelistul Ionel Manţog este unul dintre membrii vânători cu ştate vechi în cadrul AJVPS Gorj. Acesta figura acum ceva vreme tot în Clubul de Vânătoare şi Pescuit Târgu-Jiu, Grupa de Vânătoare Turceni, din care făcea parte din 2001. Manţog deţine de altfel şi o armă de vânătoare, fiind înregistrat la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Nu numai Ionel Manţog are însă drept pasiune vânătoarea. Alt politician, de data asta fost, care este pasionat de acest sport, este şi Nicolae Mischie. Fostul pesedist era văzut periodic la vânătoare, Mischie preferând prăzile mari, deşi mergea şi la iepuri sau fazani. Mischie era încadrat tot la Clubul de Vânătoare şi Pescuit Târgu-Jiu, dar la Grupa de Vânătoare Valea cu Apă. Fostul liberal Dan Ilie Morega a avut şi el, la un moment dat, această pasiune, vânătoarea, dar potrivit reprezentanţilor AJVPS Gorj, acesta a renunţat să îşi mai plătească acum câţiva ani taxa pentru a putea ieşi la vânătoare. Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip, primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, Adi Câmpeanu, primarul din Runcu, Ion Iordache, primarul din Turceni, sunt alţi câţiva dintre vânătorii înscrişi la AJVPS Gorj. Nu au prins prăzi de Cartea Recordurilor, dar îşi plătesc anual cotizaţia şi ies periodic la vânătoare, asta alături de primarul din Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, care este un cunoscut pescar şi care a devenit şi el vânător. Printre vânătorii cu acte în regulă se află şi Iuliu Călina, actualul viceprimar din Târgu-Cărbuneşti, care vânează alături de fiica sa. Şi directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, este şi pescar, dar şi vânător. Prefectul Liviu Andrei este şi el membru vânător, la fel ca şi foştii directori ai Direcţiei Silvice Gorj, Costel Bobic şi Ovidiu Cârstoc. Directorul EM Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, dar şi directorul Radu Teodorescu sunt doi dintre energeticienii membri vânători ai AJVPS Gorj. De altfel, Teodorescu este atât de pasionat de vânătoare încât şi-ar fi împodobit biroul de la CE Rovinari cu trofee de vânătoare. Pe lângă aceste categorii profesionale enumerate deja, vânători au devenit şi numeroşi medici, gen Aristică Moroşanu, Florin Mergea ori Constantin Davidescu. Sunt şi numeroşi finanţişti, Băcoi Dumitru, Gabi Popeangă, dar şi poliţişti, Octavian Lupulescu, şeful mascaţilor care este şi preşedinte, şi Dumitru Manolea, şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, vânători cu acte în regulă. Oamenii de afaceri Ion Pau, Nicolae Sarcină, Viorel David, nu fac nici ei excepţie când vine vorba de vânătoare, ei fiind doar câţiva dintre marii oameni de afaceri din judeţ, membrii vânători, o parte dintre ei fiind însă şi pescari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here