ACUZAȚII| Furnizorii, supărați că nu au energie la cheremul lor! CEO spune că ofertele de vânzare nu-i sunt luate în calcul

2114

* Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CEO nu țin pasul cu cererea mare de energie!

Presa a relatat că furnizorii se plâng de faptul că marii producători de energie nu țin pasul cu cererea mare din piață.

Ei spun că piața din care cumpără energia este foarte puțin lichidă și afirmă că producătorii mari, clasici, care sunt de stat, nu vor să le vândă energia când ei vor să cumpere.
Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia. Situația care a apărut a fost explicată de Cristian Culea, membru în Consiliul Director al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), la o întâlnire cu presa. ,,Dacă vă uitați pe piață la disponibilitatea ofertelor de vânzare, de fiecare dată când apare ceva e o luptă pentru a cumpăra, mai ales dacă vânzarea vine din partea producătorilor”, a spus Culea, citat de E-nergia.ro.

,,Producătorii nu răspund”
Vânzarea are alt ritm decât cererea, mai spune acesta pentru site-ul de profil: ,,Avem o lipsă de lichiditate în piață. Există foarte multă cerere de energie, care va crește, vânzarea este cu un alt ritm decât cererea. Asta duce la un efect vizibil – prețul de tranzacționare este mai mare decât ce are el ca fundament economic în spate, orice considerați dvs. că ar fi rezonabil. Aici este piața: este plătită de cel care trebuie să cumpere, o diferență care vine din sentimentul de lipsă”, a mai afirmat reprezentantul furnizorilor. ,,Am avut oferte de achiziție în piață, o parte le-am închis, o parte nu. Există dorința de achiziție din partea furnizorilor, din păcate producătorii nu răspund, în marea lor majoritate, la oferte de cumpărare de energie electrică. Am observat că volumele puse la vânzare sunt mai mici decât anul trecut, iar perioadele de livrare sunt mai scurte. Sunt trei producători mari, clasici, pe care îi vânează toată lumea, cei din hidro, nuclear și cărbune, dețin o cotă masivă, au o stabilitate care garantează livrările și da, pot să spun că am observat o scădere a acestor produse, există oferte de achiziție din piață și niciunul dintre cei mari producători nu răspunde”, a mai spus oficialul AFEER

Replica CEO – Furnizorii nu răspund la ofertele noastre de vânzare
Administrația Complexului Energetic Oltenia a avut o replică la acuzațiile AFEER: „În cursul acestui an, CE Oltenia a vândut 85% din energia produsă prin contracte încheiate pe termen lung pe PCCB, 10% pe Piață pentru Ziua Următoare și 5% pe Piață cu Amănuntul. De asemenea, CE Oltenia a vândut deja peste 85% din energia electrică preconizată pentru anul 2022, conform BVC. Față de alți participanți, ponderea CE Oltenia pe Piață pentru Ziua Următoare și pe Piață Intra-zilnică este sub 5%. Cantitățile vândute sunt publice pe site-ul OPCOM, fiind tranzacționate pe PCCB-NC sau pe PCCB-Flex, unde se regăsesc și furnizorii, și traderii care au achiziționat energia respectivă. Deși preturile la care au fost perfectate contractele respective au fost mult mai mici decât cele actuale conform evoluției pieței, unii furnizori (ex. ENEL) nu au răspuns ofertelor de vânzare. CE Oltenia a avut oferte de vânzare și până în anul 2025 inclusiv, doar o mică parte dintre acestea fiind materializate și cu contracte, deoarece marii furnizori nu au răspuns la ofertele de vânzare care, la momentul respectiv, au avut prețuri mult mai mici decât cele din ultima perioadă. Faptul că o parte dintre furnizori, care sunt și furnizori de ultimă instanță, nu au răspuns la ofertele de vânzare ale CE Oltenia este propria decizie a acestora, conform politicii de piață pe care o derulează”, a comunicat CEO într-un comunicat de presă.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here