Acuzație de discriminare a elevilor la Liceul Baia de Fier! Bursele de merit pe un semestru nu se mai acordă celor care nu rămân în școală

2279

Elevii de clasa a VIII-a de la Liceul Tehnologic Baia de Fier, care nu rămân să-și continue studiile în unitatea de învățământ din comună, sunt vitregiți de bursa de merit, acordată prin fonduri de la Consiliul Local, pe un semestru. Este vorba de o sumă de 150 de lei, care însă nu ține elevii în liceul din comună, deși printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al școlii, dată cu doi ani în urmă, exact asta s-a urmărit. Un părinte a cerut recent explicații scrise conducerii școlii, legat tocmai de acordarea acestei burse, iar directorul liceului susține că explicația sa se va referi la ordinul de ministru, care ar permite Consiliului de Administrație să restricționeze acordarea bursei de merit pentru elevii care aleg să studieze la alte licee din județ ori din afara lui. În sesiunea de vară a bacalaureatului, doar 18 din cei 38 de absolvenți ai liceului au promovat examenul maturității.

Liceul Tehnologic Baia de Fier face eforturi mari de a-și menține cifra de școlarizare și elevii care fac gimnaziul în unitatea de învățământ, asta în sânul instituției din localitate. Din păcate, conducerea școlii nu a găsit o modalitate de atragere a viitorilor liceeni spre școala în cauză, ci una care îi constrânge și care îi obligă să rămână să studieze acolo. Cel puțin asta spun părinți ai elevilor, care critică modalitatea aleasă de tăiere a bursei de merit, pe care elevii, deși îndeplinesc condițiile pentru primirea acesteia, sunt opriți să o și încaseze, pe un semestru. Asta, e o decizie a CA-ului școlii care pare, la prima vedere, abuzivă.

Fără elevi,mai puțini profesori…
Directorul unității de învățământ, Ileana Cetină, spune însă că decizia reclamată de părinți ar avea la bază Ordinul ministrului Educației nr. 5576 din 7 octombrie 2011, care ar permite restricționarea bursei, de continuarea studiilor în aceeași unitate de învățământ.“Există o astfel de decizie a CA-ului dată cu doi, trei ani în urmă, care s-a reactualizat în fiecare an. Aceasta impune ca elevii de clasa a XI-a să primească bursa de merit pe al doilea semestru din clasa a VIII-a doar dacă ei sunt elevi la unitatea noastră școlară. Adică au terminat clasa a VIII-a la noi, iar în clasa a IX-a se regăsesc tot aici. Asta s-a stabilit în CA-ul școlii, conform ordinului de ministru 5576 din 7 octombrie 2011, art. 80, al.1. Nu este o discriminare, exclus așa ceva. Nu știu dacă acest criteriu a fost aplicat și la alte școli. Dar la noi este în vigoare. Chiar acum scriam un răspuns unui părinte, ce a sesizat această problemă legată de bursa de merit pentru rezultate deosebite, care nu i s-a mai acordat copilului său. CA-ul este cel care a stabilit media de la care se asigură bursa și aceste criterii, în baza ordinului respectiv. Pe semestrul întâi s-a luat, dar pe semestrul al doilea elevul în cauză nu a luat. Este vorba despre o sumă de 150 de lei”, a explicat, ieri, directoarea Cetină, pentru Gorjeanul.

Părinte: Cum să rămâi elev într-o școală în care profesorii se plimbă jumătate de semestru în străinătate”!
În prezent, liceul din Baia de Fier are două clase de a VIII-a, iar elevii ar beneficia de burse de merit în cuantum de 300 de lei anual. Cel puțin jumătate dintre beneficiarii bursei de merit nu o vor primi decât pe jumătate, deoarece elevii vor alege alte licee pentru continuarea studiilor. “Fiica mea va alege un alt profil și va opta pentru un liceu la Târgu-Jiu. Cum să faci liceu într-o școală în care profesorii lipsesc un semestru sau jumătate de semestru pe an că fac proiecte în străinătate. Pleacă cu Erasmus în toată Europa și nu stau la catedră, dar vor rezultate”, a declarat mama unei eleve. O părere similară are și un alt părinte, care consideră că și copilul său a fost discriminat prin neacordarea bursei de merit. “Și ce dacă este plătită de la Consiliul Local. Noi nu plătim taxe și impozite? Nu e normal ca banii din comunitate să se întoarcă la elevii buni, care studiază. Trebuie să rămână într-un liceu de comună, pentru că așa vrea CL să facă economii la bugetul local, în timp ce banii noștri se aruncă la firme din alte județe. Nu este corect și nu vom asista neputincioși la această bătaie de joc la adresa copiilor noștri. Ei sunt viitorul comunei, dar asta nu înseamnă că trebuie legați și obligați să rămână în ea”, a declarat, revoltat, părintele care are un dinte și vizavi de promovabilitatea scăzută la bac. În 2015, liceul din Baia de Fier a avut zero promovabilitate la examenul de bacalaureat.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here