Acuzaţie: CE Oltenia se laudă cu un profit fals

893

Complexul Energetic Oltenia a raportat profit de circa 190 de milioane de lei, pe primele șase luni ale anului. Asta în condiţiile în care nu a cumpărat și nici nu a provizionat certificatele de carbon aferente producției de energie din prima jumătate a anului. Deputatul PNL Dan Vîlceanu acuză că profitul este unul inexistent, „din pix”.

„În urmă cu puțin timp am spus că CE Oltenia nu a cumpărat nici un certificat și se laudă cu un profit fals, iar Sorinel Boza, managerul companiei, a spus că nu este adevărat. Iar acum, când bilanțul e pe site-ul companiei, se vede cât de bun manager e Boza. Nu a cumpărat și nici nu a provizionat bani pentru certificate de carbon. În schimb, CEO are profit de 188 de milioane de lei. Din pix”, susţine Vîlceanu.

Impozit pe „profit inexistent”
Potrivit parlamentarului de Gorj, compania trebuie să plătească zeci de milioane de lei impozit pe un profit inexistent. „Impozitul pe profit se plăteşte semestrial. După ce au depus această situaţie financiară, cei de la Complexul Energetic Oltenia vor trebui să plătească la stat undeva la 30 de milioane de lei impozit pe un profit inexistent.
Cam cât de inconştient să fii să declari un profit inexistent pentru care să mai plăteşti şi impozit, în loc să faci investiţii de care compania are atâta nevoie. Ei preferă să plătească bani la stat în loc să ajute salariaţii, pentru că ştiţi care sunt condiţiile de lucru în cariere”, mai spune Dan Vîlceanu.
Bilanțul la șase luni mai arată că au scăzut de aproape 7 ori cheltuielile cu achiziția de materii prime și consumabile şi au crescut dramatic datoriile companiei la bugetul asigurărilor sociale. „Iată că sunt puse pe stop cheltuielile care au legătură directă cu salariații”, mai susţine Vîlceanu.

Boza: Luptăm pentru schema de sprijin
Şi anul trecut, CE Oltenia a raportat profit la şase luni, însă, când s-a tras linie, pierderea a depăşit un miliard de lei. Şefii CE Oltenia speră ca guvernul să aprobe o schemă de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon. „Rezultatul operaţional este pozitiv, însă, aşa cum am spus şi acum o lună de zile, rezultatul financiar este negativ din cauza certificatelor de carbon. De asta luptăm pentru schema de sprijin, pentru a compensa acest cost de certificat”, a declarat Sorin Boza, managerul CE Oltenia, la un post local de radio.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here