În urmă cu 106 ani, în ziua de 31 august 1917, la 9 zile după moartea Ecaterinei Teodoroiu, în Poiana Țigăncii de pe Dealul Bălan, Drapelul Regimentului 18 Gorj a fost decorat de către Regele Ferdinand I cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, cls. a III-a, „pentru vitejia și avântul cu care au luptat ofițerii, subofițerii și soldații Regimentului”. Tot atunci au fost decorate și Drapelele de Luptă ale Regimentelor: 2 Vânători, 4 Argeș și 30 Mușcel.
Printre regimentele militare de elită ale Armatei Române din Primul Război Mondial se numără și Regimentului 18 Gorj, care de-a lungul istoriei a scris pagini de glorie, curaj și jertfe de sânge pe câmpurile de luptă, simbol al vitejiei și bravurii gorjene, iar Regimentul a fost răsplătit cu cele mai înalte decorații, ca recunoștință și recompensă a eroismului de care au dat dovadă militarii acestui regiment.
Înființat în anul 1880, cu denumirea de Regimentul 18 Dorobanți, în baza Înaltului Decret nr. 1163/05.04.1880, cu reședința la Târgu Jiu, acesta cuprindea, din punct de vederea al recrutării și dislocării, teritoriul județului Gorj, primind Drapelul de luptă în ziua de 28 noiembrie 1880. Ca zi patronimică a regimentului a fost aleasă ziua de 21 mai (Sfinții Împărați Constantin și Elena), iar, din 1930, „patronul regimentului a fost Sfântul Teodor Stratilat”. Prin Înaltul Decret nr. 2329 din 11.07.1891 titulatura a fost modificată în Regimentul Gorj nr. 18, titulatură ce s-a completat, după război, la 13.05.1929, prin Înaltul Decret nr. 1414, cu supranumele de „Tudor Vladimirescu”. Perioadele de mobilizare și cele de război ale Regimentului 18 Gorj sunt bine reflectate de documentele și jurnalele de operațiuni păstrate în arhive, cu informații bogate și valoroase privind activitatea acestui regiment în momentele de referință ale istoriei militare românești.
Arhiva creată de regiment în anii 1916-1919, este păstrată la Centrul de Studii și Păstrare a Arhivelor Militare Istorice din Pitești, conținând: ordine, dări de seamă și rapoarte operative, ordine, instrucțiuni, rapoarte, situații numerice, tabele, planuri de apărare, schițe și crochiuri, precum și două jurnale de operații care acoperă perioada de timp respectivă, documente ce oferă multe informații și date în legătură cu organizarea și forța combativă a regimentului, luptele la care a luat parte, faptele de arme săvârșite și pierderile în oameni și materiale suferite de acesta, distincțiile acordate cadrelor și trupei, pentru eroismul și spiritul de sacrificiu dovedite pe front.
În perioada premergătoare intrării României în Războiul din 1916-1918, între 1 august 1915 – august 1916, regimentul a fost concentrat pentru instrucție și lucrări de organizare a terenului, în sectorul de frontieră de pe Valea Jiului, activități ce sunt reflectate parțial în registrul istoric.
O pagină memorabilă în istoricul regimentului o constituie participarea sa la luptele din toamna anului 1916. Astfel, încadrat operativ în Grupul „Jiul”, regimentul a luat parte la luptele de pe Jiu, Pasul Vâlcan, Baru Mare, Frâncești, Dobrița, Bumbeşti, Dănești, Rășina, Peșteana, etc unde ostașii săi au săvârșit adevărate fapte de arme cu prețul multor sacrificii. De notat că în această perioadă a luptat și eroina, Ecaterina Teodoroiu, încadrată voluntar în acest regiment. În vara anului 1917, între 11-14 iulie, regimentul a săvârșit adevărate acte de bravură, luptând în primele rânduri. Atacând cu furie, pozițiile întărite de pe Dealul Mărăști, de pe Dealul Răchitașul Mic, precum și acelea de la Tina Neagră și Tina Golașă, au aruncat, pe rând, trupele inamice în afară din liniile lor de apărare și le-au pus pe fugă, în dezordine, până dincolo de Lepșa. Au luat prizonieri: 8 ofițeri, 676 trupă și au capturat: 4 obuziere mari, 4 mitraliere, 13 mortiere de tranșee, 1 tun de munte, 3 camioane, 900 lăzi cu grenade și bombe, precum și un bogat material de război”. Pentru Regimentul 18 Gorj aveau să urmeze însă, în condiții extrem de grele, încleștările de la Muncelu și Varnița, unde după lupte grele și pline de sacrificii, copleșiți de superioritatea numerică și tehnică a inamicului german, regimentul gorjean, avea să respingă trupele de elită ale nemților. Aici, pe frontul din Moldova avea să cadă la datorie și Ecaterina Teodoroiu „Eroina de la Jiu” (în luptele de pe Dealul Secului, la 22 august 1917).
Ca o recunoaștere a modului cum cadrele și ostașii regimentului și-au făcut datoria pe câmpul de luptă, regimentul a fost citat prin ordin de zi pe armată, iar drapelului său i-au fost conferite înaltele distincții, precum: Ordinul „Mihai Viteazul”, cls. a III-a; Medalia „Virtutea Militară”, cls. I; Crucea Comemorativă în Războiul 1916-1918; Medalia „Victoria” 1916-1921; Semnul Onorific de 25 ani de Serviciu ș.a. Astfel, la data de 4 august 1917, Regele Ferdinand I semna la Iași, Brevetul nr. 834, prin care conferea: „Drapelului Regimentului Gorj nr. 18, Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, cls. a III-a, pentru vitejia și avântul cu care au luptat ofițerii, subofițerii și soldații Regimentului, în luptele înverșunate ce s-au deslănțuit între 11 – 14 iulie 1917, repetând astfel, strălucitele fapte de arme ce au săvârșit pe Valea Jiului în luptele din toamna anului 1916.
Astăzi, eroii Regimentului 18 Gorj din timpul Primului Război Mondial abia dacă mai sunt pomeniți de autorități, uitând prea ușor că ei au fost, sunt și vor rămâne piatra de temelie a comunității, fără de care, identitatea noastră se poate prăbuși. Totuși, în unele biserici din Gorj, de Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, eroii sunt pomeniți de preoți iar Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” desfășoară activități specifice pentru slava și aducerea aminte a faptelor acestor eroi, folosind orice prilej pentru preamărirea eroismului gorjenesc.
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE/UZPR Gorj-Mehedinți