Activităţi în grafic, în cadrul proiectului „Acum facem practică”

370

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu derulează proiectul „Acum facem practică”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013,  Axa prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţă activă”.  Perioada de implementare – 29.04.2014 – 29.10.2015 (18 luni). Responsabilii de proiect susţin că activităţile prevăzute sunt în grafic.

Obiectivul general al proiectului „Acum facem practică” este creşterea convergenţei dintre formarea universitară şi viaţa activă pentru 360 de studenţi (FSEGA-FRIDSA-FI-licenta/master) prin furnizarea unui program integrat de servicii de orientare şi consiliere profesională, organizarea şi accesul simplificat la stagii de practică de înalt nivel calitativ la agenţi economici naţionali şi internaţionali. „Obiectivele imediate sunt: finalizarea informării şi selectării studenţilor (a grupului ţintă); începerea informării şi consilierii pentru cei care vor începe anul I; continuarea activităţii de consiliere a studenţilor; actualizarea permanentă a site-ului proiectului (www.acumfacempractica.ro); prelungirea perioadei de implementare a proiectului – se lucrează la întocmirea actului adiţional necesar; s-a demarat şi posibilitatea consilierii on-line”, a menţionat Virgil Popovici, responsabil mass-media şi comunicare.

Elemente de noutate privind derularea proiectului
Potrivit responsabililor de proiect, la ora actuală se lucrează la dezvoltarea platformei online pentru e-consiliere şi e-mentoring – necesitând acţiuni de programare, layout şi editare continuă; scopul este asigurarea vizibilităţii, dar mai ales comunicarea prin noile tehnologii ITC. „Platforma online va cuprinde o secţiune dedicată proiectului, o secţiune dedicată comunicării în metoda private chat sau intranet dedicată echipei de proiect şi experţilor, o secţiune de e-consiliere, una de e-mentorat şi o secţiune de campus virtual care va urmări încurajarea schimbului transparent de experienţe pe care le au studenţii în timpul programului de practică judeţeana şi europeană”, confirmă Virgil Popovici, responsabil mass-media şi comunicare în cadrul proiectului „Acum facem practică”.
S-au finalizat în bune condiţii stagiile de practică judeţene pentru toţi studenţii înscrişi în cadrul proiectului; a continuat şi se continuă activitatea de informare a studenţilor (peste 400 din totalul de 500) ; consilierea s-a realizat pentru peste 300 din cei 360. Popovici spune că „cei 36 de studenţi selectaţi pentru stagiile de practică europeană, în Olanda, la partenerul transnaţional – Compania Endurance – şi la alte instituţii din Olanda cu ajutorul acestuia, vor începe acest stagiu de practică la începutul lunii octombrie. Partenerul extern este responsabil de plasarea studenţilor in cadrul mai multor organizaţii în funcţie de domeniul de studii şi profilul educaţional al fiecărui student. S-a realizat alocarea echilibrată a locurilor pentru bursele de stagii de practică la nivel european, în aşa fel încât toate specializările de studii să fie reprezentate în mod egal”.
Potrivit aceleiaşi surse, se lucrează în continuare la baza de date şi la actualizarea site-ului proiectului; s-a finalizat Metodologia privind selecţia partenerilor pentru practica şi Metodologia de desfăşurare a stagiilor de practică, inclusiv cele europene; continuă activitatea de consiliere a studenţilor, fiind consiliaţi încă circa 20 de studenţi; s-a demarat acţiunea de premiere a celor 10% din numărul de studenţi ce compun grupul ţinta (36 de studenţi vor fi premiaţi); nu sunt înregistrate întârzieri faţă de succesiunea activităţilor nici ca ordine, nici ca termene de realizare; s-a demarat procedura de evaluare intermediară şi, ulterior, finală a rezultatelor obţinute în urma derulării stagiilor de practică judeţene, urmărind respectarea conformităţii metodologice şi a standardelor de performanţă şi calitate a programelor de practică prin stagii la locul de muncă.
De asemenea, se lucrează la actul adiţional prin care se doreşte prelungirea perioadei de implementare a proiectului, cu cel puţin o lună, peste perioada iniţială, care era 29 octombrie.
Toate informaţiile necesare celor interesaţi, se găsesc pe site-ul proiectului : www.acumfacempractica.ro.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here