Activitatea minieră din Gorj – Proiecte pentru protejarea şi refacerea mediului

445

activitate miniera1Mineritul reprezintă o ramură deosebit de importantă a economiei din Gorj. Amploarea activităţilor din acest domeniu aduce atât beneficii, cât şi dezavantaje pentru judeţul nostru.

 

Cele din urmă se referă la problemele cauzate mediului, iar specialiştii din minerit susţin că există proiecte pentru protejarea mediului şi refacerea acestuia în urma deteriorării produselor de activitatea extractivă.

Obiectivul mineritului gorjean este valorificarea la maxim a resurselor existente. Despre susţinerea economiei judeţene şi chiar naţionale prin activităţile miniere din Gorj, ştie toată lumea. Ceea ce nu este chiar atât de cunoscut, este faptul că specialiştii în domeniu au gândit proiecte pentru refacerea şi protejarea mediului; acestea prevăd obţinerea de cărbune activ din xilit, îngrăşăminte organo-minerale pe suport de lignit sau obţinerea solurilor antropice din rocile sterile.

Cărbune activ din xilit, la Motru

La Motru există importante resurse de xilit. De aceea, a fost gândit un proiect, constând în realizarea unei instalaţii prototip de producere a cărbunelui activ. Fabricarea cărbunelui activ din xilit, pe lângă faptul că salvează de la tăiere o importantă cantitate de masă lemnoasă, oferă şi o nouă perspectivă de valorificare a cărbunelui din Oltenia.

Instalaţia de la Motru produce cărbune activ ce prezintă parametri de calitate comparabili sau chiar superiori cu cel obţinut din materii prime precum lemn, celuloză şi altele.

Îngrăşăminte pentru zonele afectate de activitatea minieră

Foarte multe zone din Gorj au fost afectate, de-a lungul timpului, de activităţile miniere.

O parte dintre acestea au fost redate circuitului agricol, iar pentru tratarea lor se folosesc îngrăşămintele organo-minerale. Acestea sunt produse într-o instalaţie pilot şi sunt realizate pe suport de lignit. Respectivele îngrăşăminte sunt utilizate pentru îmbunătăţirea calitativă a solurilor sărace şi, în mod deosebit, pentru tratarea suprafeţelor exploatate şi redate agriculturii.

S-au realizat două tipuri de îngrăşăminte organo-minerale: simple, pe bază de azot şi complexe, pe bază de azot şi fosfor. Specialiştii spun că faţă de îngrăşămintele chimice clasice, cele organo-minerale pe suport de lignit au asigurat pe toate suprafeţele pe care au fost testate recolte mai mari cu aproximativ 4,3-16,8% la porumb, în jur de 5,5-9,7% la sfecla de zahăr şi circa 18-20% pentru alte tipuri de culturi.

Soluri antropice din roci sterile

Un nou proiect de cercetare îşi propune obţinerea unor variante texturale de soluri antropice din rocile sterile rezultate în urma exploatării cărbunelui. Solurile antropice pot fi utilizate pentru refacerea celor degradate ca urmare a activităţilor miniere.

Minodora SUCEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here