Activitate suspendată pentru un comerciant de carne tocată de cal

389
dsv facuta de mineUnul dintre cei doi agenţi economici care comercializau mici la grătar în municipiul Târgu-Jiu din carne tocată de cal şi nu de vită, cum era menţionat în actele de provenienţă, s-a ales cu suspendarea activităţii comerciale vreme de un an de zile.

Şi asta pentru că acesta mai avusese abateri, în timp ce comerciantul-vecin care folosea tot carne de cal nu s-a ales decât cu amendă contravenţională, fiind la prima abatere. Totodată, ambii au primit o sancţiune de 30.000 lei fiecare.

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj ne-a declarat: „Legea nu spune că în condiţiile în care marfa comercializată nu corespunde cu ce scrie în acte, nu este necesar ca şi, în cazul nostru, cantităţile de carne, să fie confiscate”. Acesta a mai menţionat că în momentul când cei doi agenţi economici au fost controlaţi nu s-a ştiut ce tip de carne este aceea, şi că asta s-a aflat abia după efectuarea analizei de laborator. La locul controlului, s-a descoperit faptul că unul dintre comercianţi avea la vânzare o cantitate de 20 kg de carne tocată, iar celălalt doar 10 kg. „Se poate comercializa carne de cal atâta timp cât este respectat şi susţinut cu acte drumul acesteia de la sacrificare şi până la informarea consumatorului în momentul achiziţionării. Practic, putem spune că agenţii economici au fraudat, nu pentru ce comercializau, ci pentru că în acte se scria altceva, iar cetăţenii nu erau informaţi asupra a ceea ce mâncau”, a mai completat Iliuţă.
Săptămâna trecută nu s-au dat amenzi
carne tocataPe parcursul săptămânii trecute, inspectorii DSVSA Gorj au efectuat un număr de 95 controale în unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, din localităţile Târgu-Jiu, Novaci, Rovinari, Stăneşti, Băleşti, Leleşti, Aninoasa.
Controalele au fost efectuate în: unităţi de fabricare a pâinii, prăjiturilor şi produselor proaspete de patiserie; unităţi de alimentaţie colectivă; unităţi de alimentaţie publică; depozite alimentare; unităţi de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare; hipermarket-uri; baruri; unităţi de invăţământ, pentru verificarea respectării cerinţelor de igienă la distribuirea gratuită a produselor de panificaţie şi lactate, prin programul guvernamental „Laptele şi cornul”; centre de prelucrare lapte; unităţi de comercializare a hranei pentru alimente; carmangerii; unităţi de sacrificare bovine si suine; unităţi de sacrificare păsări.
În cursul activităţilor de control efectuate în această săptămână nu au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.