Săptămână de lucru bogată în sancţiuni pentru inspectorii sanitar-veterinari gorjeni. Aceştia au emis o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o brutărie din judeţ, iar pentru alte nereguli câteva unităţi de alimentaţie s-au ales cu amenzi.
Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale în unităţi autorizate/înregistrate din localităţile: Târgu-Jiu, Tismana, Crasna, Bumbeşti-Jiu, Bengeşti-Ciocadia, Novaci, Motru, Târgu-Cărbuneşti, Rovinari, Bâlteni, Turceni, Mătăsari, Berleşti, Turburea, Stoina, Stejari, Brăneşti, Căpreni, în vederea verificării conformităţii cu cerinţele legislaţiei în vigoare, în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare.
“Au fost constatate încălcări ale legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fiind aplicate: o ordonanţă de interzicere a activităţii la o brutărie din Câlnic pentru neîntreţinerea spaţiilor de depozitare şi producţie, a utilajelor şi ustensilelor de lucru (mucegai, igrasie în suprafeţe întinse); amendă de 2.000 de lei pentru un magazin alimentar din Stejari pentru funcţionare fără înregistrare sanitară- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; sancţiune de 600 de lei la un magazin alimentar din Mătăsari, pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; o sancţiune de 2.000 de lei la supermarket din Motru, pentru depozitarea produselor alimentare în mediul exterior, în afara spaţiului înregistrat, special destinat acestora; o amendă de 600 de lei pentru un magazin alimentar din Bumbeşti-Jiu, pentru manipularea produselor din carne fără utilizarea echipamentului de protecţie sanitară şi a mânuşilor de unica folosinţă; 4 avertismente verbale la o gogoşerie şi trei magazine alimentare din Târgu-Jiu şi Mătăsari, pentru neechiparea cu un termometru a spaţiului frigorific în care sunt păstrate mezelurile şi nemonitorizarea zilnică a temperaturii de depozitare a acestora, precum şi pentru inexistenţa la punctul de lucru a documentelor care atestă efectuarea operaţiunilor DDD şi a unei evidenţe scriptice pentru schimbarea uleiului folosit pentru prăjire”, se arată în comunicatul transmis de conducerea DSVSA Gorj.
Izabella Molnar