Activitate redusă cu 25% într-o carieră a CE Oltenia!

3252

Curtea de Apel București va judeca astăzi recursul formulat de Complexul Energetic Oltenia la decizia de la începutul lunii iulie a Tribunalului București de a suspenda acordul de mediu pentru Cariera Roșia, la cererea ONG-ului de mediu Bankwatch, pe motiv că activitatea de aici afectează negativ mediul.

Acordul fusese obținut în septembrie 2020 și ar fi permis creșterea producției la 8 milioane de tone de lignit/an. Ca urmare a deciziei instanței de judecată, a fost oprită exploatarea treptelor superioare ale carierei, iar acum există riscul producerii unor surpări, generând, cu adevărat, un incident grav de mediu. Deja a fost înștiințat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în legătură cu riscul producerii acestor incidente, mai ales că au apărut fisuri în straturile superioare ale carierei de lignit. Situația este extrem de tensionată la CE Oltenia, având în vedere că în toamnă urmează să se judece pe fond cererea Bankwatch de a se anula acordul de mediu pentru Cariera Roșia. Între timp, angajații complexului cer majorarea salariului și amenință că 500 de oameni vor veni la București să picheteze sediului Guvernului pe termen nelimitat, dacă premierul Ciucă nu se întâlnește cu reprezentanții lor.

Surse din cadrul CE Oltenia spun că, în prezent, activitatea în carieră este redusă cu circa 25%, dar ea va fi redusă și mai mult în perioada următoare, dacă nu începe exploatarea treptelor superioare. Există riscul real ca extracția lignitului de aici să fie oprită, ceea ce va duce la închiderea unui grup energetic la termocentrala Rovinari din cadrul complexului, pentru că nu se vor mai putea realiza stocurile de lignit necesare pentru iarnă, iar locurile de muncă a 1.200 de oameni sunt puse și ele în pericol. Situația este cu atât mai gravă cu cât ea a apărut într-o perioadă de criză, în care prețurile la energia electrică au luat-o razna și tot mai multe țări din UE își redeschid termocentrale și își majorează producția sau importurile de cărbune. Oprirea unui grup energetic la termocentrala Rovinari ar crea probleme suplimentare sistemului energetic național, care va intra astfel în iarnă cu un deficit și mai mare de energie. Termocentrala Rovinari are patru grupuri energetice, fiecare cu o putere instalată de 330 MW. În total, CE Oltenia are o capacitate instalată în cele patru termocentrale ale sale de 3.570 MW și operează nouă cariere miniere cu o producție anuală de circa 21 de milioane de tone de lignit. Conform planului de acțiune pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic, Cariera Roșia ar urma să-și încheie activitatea în decembrie 2030, ea fiind printre ultimele din țară care se opresc.

2030 este anul pe care l-a fixat Ministerul Energiei pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național, măsura fiind inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar în acest sens a fost elaborat în iunie un plan de acțiune.

Sursa, Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here