Activitate de succes pentru comemorarea lui Mihai Eminescu, derulată online de elevii Școlii ,,Voievod Litovoi” Târgu-Jiu

3586

Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost aniversat şi anul acesta la Şcoala Gimnazială „Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu, unde elevii şi profesorii au pregătit un vast program de activităţi desfăşurate online.

Comemorarea a 171 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, a fost una deosebită şi emoţionantă, pentru preşcolarii şi elevii Școlii Gimnaziale „Voievod Litovoi” din municipiul Târgu-Jiu. Chiar dacă derularea activităților școlare se face momentan în online, fără prezența fizică a elevilor la școală, momentele derulate cu ocazia Zilei Culturii Naționale, când se aniversează și nașterea Luceafărului poeziei românești, au fost încărcate de emoție.
Activităţile dedicate acestui eveniment au constat într-un recital de poezii din lirica eminesciană, printre care fragmente din ,,Luceafărul”, „Somnoroase păsărele”, „Sara pe deal”, „Ce te legeni…”. De asemenea, au avut loc activităţi practice reprezentând scene din creaţia poetului şi regăsite în poeziile sale: Lacul cu nuferi, Lebăda, Cerul cu stele. Prin prezentările PowerPoint au avut ocazia să afle câteva lucruri despre marele poet Mihai Eminescu pe care, probabil, nu au avut ocazia să le afle până acum și anume: locul nașterii lui Mihai Eminescu și date despre meleagurile copilăriei, sursele de inspirație ale poetului, fiind destul de atractive și pe placul elevilor. În urma prezentării au identificat împreună elementele definitorii pentru poezia eminesciană: codrul, lacul, plopii, etc. O parte din aceste elemente vor fi identificate și pe baza observării desenelor realizate de aceștia.
Totodată, elevii clasei a VIII-a, în activitatea online ,,Mai am un singur dor”, au interpretat cântece pe versuri eminesciene: ,,De ce nu vii”, ,,Pe lângă plopii fără soț”, ,,Sara pe deal”, ,,Mai am un singur dor”. De altfel, clasa a V-a A a desfășurat activitatea comemorativă ,,Să-l cunoaștem pe Eminescu”. Graficul activităților – ,,A fost odată ca-n povești”: prezentare material PPT cu informații despre viața și opera marelui poet; tur virtual Biblioteca Centrală Universitară ,,Mihai Eminescu”, Iași; medalion literar – ,,Mihai Eminescu, poetul nepereche” – concurs literar, rebus, recitare poezii. În cinstea acestui eveniment, cadrele didactice au donat cărți și volume personale bibliotecii din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Voievod Litovoi”, ,,o mică mulţumire, un mic omagiu pentru marea moştenire pe care poetul ne-a dăruit-o”.
,,Suntem conștienți de faptul că astfel de activități desfășurate la distanță, prin intermediul internetului, nu pot înlocui relaționarea elevului cu profesorul ori învățătorul, și nici interacțiunile sociale ale elevilor cu colegii lor, însă învățarea digitală a ajuns să joace un rol crucial în educație. Tot ce contează este că elevii se implică în activitățile școlare și în evenimentele organizate, fie ele și în mediul online”, este mesajul transmis de conducerea Școlii Gimnaziale ,,Voievod Litovoi”. Coordonatorii amplei activităţi au fost directorul unității Cristian Florescu și directorul adjunct Ramona Popescu. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie. Este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here