Activitate de formare și învățare în Seduva, Lituania

1786

În perioada 29 noiembrie-2 decembrie 2021, Școala Gimnazială Cărpiniș, din Crasna, a participat cu două cadre didactice (prof. Dogaru Mirabela și prof. Bîca Liliana) la prima mobilitate a proiectului Erasmus+ KA 227, ,,Ensemble, nous dessinons l’avenir!” .
Activitatea de formare s-a bucurat de o majoră implicare a gazdelor lituaniene, Radviliskio Rajono Seduvos Lopselis-Darzelis, dar și a celorlalte școli partenere: CEIP Jose Albendea y Gomez de Aranda, Spania (coordonatorul proiectului), ȘCOALA GIMNAZIALĂ CĂRPINIȘ, România, EPKAIDEYTIRIA DYTIKIS ELLADOS SINGLE MEMBER, Grecia, SECONDARY SCHOOL BRATYA MILADINOVI, Bulgaria.
Proiectul își propune stimularea creativității, conștientizarea culturalității, lupta împotriva abandonului școlar timpuriu, precum și dezvoltarea de sisteme de educație de înaltă calitate pentru copii.
Activitatea din Lituania a presupus patru zile de formare și învățare, de schimb de experiență, metode și tehnici de lucru între școlile care fac parte din proiect.
După primirea festivă a partenerilor, am vizitat clasele, am cunoscut profesorii, elevii, am luat parte la activitățile pregătite în vederea promovării și încurajării creativității.
De asemenea, am fost impresionați de momentele artistice puse în scenă de către educatoarele și copiii școlii din Lituania.
Am putut observa încurajarea creativității elevilor prin folosirea unor materiale naturale diverse și a unor tehnici de lucru originale, implicarea părinților în realizarea unor produse care sunt expuse în grădiniță, precum și integrarea copiilor cu probleme în grupele de elevi, cu accent pe activități de recuperare.
Am participat la conferințe despre utilizarea oportunităților educative STEAM și a instrumentelor TIC, la discuții despre un portal de resurse numerice pentru a facilita instruirea și învățarea pentru educatoare, elevi și părinți, la conferința ,,Introducerea codurilor QR în procesul instructiv educativ, dar și utilizarea instrumentelor TIC în dezvoltarea competențelor artistice ale copiilor” și, nu în ultimul rând, la „Activitățile artistice în spațiile educative exterioare”, și ,,STEAM în ativitățiile cotidiene ale grădiniței”, materiale prezentate de doamna educatoare Aldona Jureleviciene.
Ne-au fost prezentate instrumente și resurse ale învățării, materiale, teme, dar și module de formare realizate pentru promovarea creativității, a culturii și a diversității culturale.
În scop cultural, participanții proiectului au desfășurat vizite pentru cunoașterea istoriei Lituaniei la Vilnius, Trakai, Kaunas. De asemenea, am făcut turul localității Seduva, incluzând un scurt istoric al localității și prezentarea principalelor obiective turistice.
Feedback-ul din partea celor implicați demonstrează că activitatea s-a desfășurat în condiții deosebite și și-a atins obiectivele.
Coordonator proiect Erasmus+,
Prof. Dogaru Mirabela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.