Acţiuni soldate cu dosare penale pentru evaziune fiscală

134

evaziuneLuna decembrie s-a dovedit a fi una extrem de bogată în sancţiuni în special pentru comisarii Gărzii Financiare Gorj. Aceştia au întreprins acţiuni de control la un număr de 79 agenţi economici, din care un număr de 25 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale totalizând 29.400 lei şi confiscări de bunuri şi sume în valoare de 13.729 lei.

În urma controalelor, oamenii legii au descoperit că în cursul lunii septembrie a acestui an, o firmă din municipiul Târgu-Jiu, a înregistrat în evidenţa contabilă o valoare a mărfurilor vândute mai mică decât cea efectiv realizată. Astfel, după vânzarea mărfurilor, recepţiile au fost refăcute la preţuri de vânzare mai mici decât cele care au fost practicate în mod real, în acest fel sumele reprezentând vânzări de mărfuri fiind diminuate cu 71.095 lei. “Prin neînregistrarea şi nedeclararea acestei sume, firma în cauză şi-a diminuat impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, prejudiciul fiind estimat la suma de 22.933 lei, reprezentând TVA de plată de 13.760 lei şi impozit pe profit de 9.173 lei. Actul a fost înaintat sub formă de sesizare penală organelor de cercetare, totodată solicitându-se organelor fiscale şi efectuarea unui control de fond care să vizeze întreaga activitate desfăşurată de firmă”, a declarat Dragoş Manta, purtător de cuvânt al Gărzii Financiare Gorj.

Carne de porc, fără documente

În urma unei acţiuni de control întreprinse în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu la comercianţii de produse alimentare, comisarii Gărzii Financiare au identificat un agent economic care deţinea spre comercializare cantitatea de 2.184 de kilograme de carne, organe şi semipreparate din carne de porc, pentru care nu a putut prezenta documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune. Respectivul comerciant s-a ales cu confiscarea mărfii şi cu o amendă contravenţională în valoare de 6.000 de lei.

Acţiuni neaşteptate

În această perioadă, cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, comisarii Gărzii Financiare au intensificat acţiunile de control inopinate desfăşurate pe raza judeţului nostru pentru identificarea mărfurilor care circulă fără documente de însoţire ori sunt comercializate fără documente legale de provenienţă, mai ales în zonele comerciale mari precum pieţele, târgurile şi centrele comerciale. “În urma acestor acţiuni au fost identificaţi un număr de trei agenţi economici comercianţi cu amănuntul, care nu au putut prezenta documente legale de provenienţă pentru toate mărfurile pe care le comercializau. Firmele cu pricina au fost sancţionate contravenţional cu amenzile de până la 6.000 de lei, totodată dispunându-se confiscarea contravalorii mărfurilor comercializate fără documente legale de provenienţă, respectiv suma de 1.729 de lei”, a precizat reprezentantul Gărzii Financiare Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here