Acţiune pentru combaterea evaziunii fiscale

146

În perioada 24 – 25 august 2012, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în colaborare cu inspectori din cadrul I.T.M. Gorj şi comisari ai Gărzii Financiare Gorj, au desfăşurat acţiuni pe linia combaterii evaziunii fiscale. În urma controalelor efectuate în această perioadă, au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 8.000 de lei.

În seara zilei de 24 august, poliţişti de investigare a fraudelor, ordine publică, investigaţii criminale şi criminalistică din cadrul I.P.J. Gorj, în colaborare cu inspectori din cadrul I.T.M. Gorj şi comisari ai Gărzii Financiare Gorj, au acţionat pe linia combaterii evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea actelor de comerţ ilicit, prevenirea şi combaterea desfăşurării de activităţi fără forme legale de muncă. Acţiunile au vizat verificarea modului în care este respectată legislaţia în materie de către reprezentanţii discotecilor şi barurilor de pe raza municipiului Motru şi comunelor Glogova şi Padeş. „Echipele mixte de control au efectuat verificări la un număr de 9 societăţi comerciale. Pentru neregulile constatate la societăţile verificate, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 la Legea nr. 12/1990, republicată, pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, una conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi una pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, actualizată, valoarea amenzilor fiind de 4.500 lei. De asemenea, la două dintre aceste societăţi au fost identificate şi confiscate sumele de 2.012 lei, respectiv 697 lei, ce nu fuseseră fiscalizate. Întrucât administratorii societăţilor nu s-au prezentat la punctele de lucru, aceştia au fost invitaţi la sediul Gărzii Financiare Gorj pentru continuarea verificărilor şi dispunerea măsurilor legale care pot conduce până la suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 luni de zile”, a anunţat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. De asemenea, poliţiştii şi inspectorii I.T.M. Gorj au constatat faptul că la două dintre societăţile controlate, mai multe persoane desfăşurau activităţi lucrative fără a putea prezenta documente legale de angajare, motiv pentru care administratorii societăţilor în cauză au fost invitaţi la sediul ITM Gorj pentru continuarea verificărilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii).

Sancţiuni de 4000 de lei, aplicate sâmbătă
Aceste acţiuni comune au continuat şi în data de 25 august, când oamenii legii au verificat 6 societăţi comerciale situate pe raza localităţilor Licurici, Berleşti, Logreşti, Vladimir şi Ţânţăreni. Şi controalele din ziua respectivă s-au lăsat cu amenzi pentru administratorii mai multor societăţi comerciale. „La una dintre societăţile verificate, a fost găsită suma de 1.150 lei, nefiscalizată, sumă ce a fost confiscată, urmând ca în data de 27.08.2012, reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj să ia măsuri de sancţionare a administratorului societăţii, cât şi măsura complementară a suspendării activităţii. Totodată, la alte 3 societăţi, inspectorii I.T.M. Gorj au identificat persoane pentru care nu se întocmiseră forme legale de angajare, administratorii societăţilor în cauză fiind invitaţi la sediul instituţiei pentru continuarea verificărilor şi aplicarea prevederilor legale. Pe parcursul acestor acţiuni, au fost constatate şi aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 4.000 lei, dintre care 4 la Legea nr. 12/1990, republicată, pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 2 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. De asemenea, ca măsuri complementare, s-a dispus confiscarea de bunuri în valoare de 2.400 lei, pentru care agenţii economici nu deţineau documente de provenienţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Roxana Lupu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here