Acțiune în Vârful Mohorul/Nouă salvamontiști au intervenit în munți pentru a salva un bărbat mușcat de viperă

729

Un bărbat de 48 de ani, din județul Dolj, a fost mușcat de o viperă, în timp ce se afla la cules de ciuperci. A fost nevoie de intervenția a nouă salvamontiști pentru ca victima să fie găsită în munți. Din fericire, mușcătura fusese una superficială.

Joi seara, salvamontiștii gorjeni au avut o acțiune în Masivul Parâng, zona vârfului Mohorul, pentru salvarea unei persoane aflate în stare foarte gravă, posibil mușcată de viperă. Victima era un bărbat de 48 de ani, din Dolj, care are oi în zonă; omul dusese oile la stână și mergea prin pădure ca să culeagă ciuperci. S-a aplecat să culeagă o ciupercă și, în clipa aceea, un șarpe – din descrierile bărbatului, o viperă – l-a mușcat de buza superioară. Primele simptome, respectiv umflarea feței și pierderea vederii, l-au determinat să anunțe familia.

Salvamontiștii, alertați prin 112
Încercând, în cursul serii, să vadă care mai e starea lui, membrii familiei nu au mai putut lua legătura cu el, telefonic, și atunci au anunțat cazul prin 112. “Conform procedurii, apelul ne-a fost transferat nouă, Salvamontului, și am trimis în zonă cei trei salvamontiști aflați în serviciul de tură în Rânca. Lor li s-au mai alăturat încă doi salvamontiștii veniți din zona Baia de Fier-Polovragi și, după circa 60 minute, încă o echipă de sprijin formată din patru salvamontiști din Târgu-Jiu. Serviciul Județean de Ambulanță a trimis în zonă o ambulanță, care a așteptat în zona șoselei Transaplina și care a dat salvamontiștilor medicația necesară ce trebuia administrată dacă starea sănătății era gravă”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.
Deși în timpul zilei victima a avut stări febrile, fața a continuat să i se umfle, după câteva ore, efectele mușcăturii au început să se reducă și, în noapte acestea aproape ca dispăruseră. “Apelul la 112 a fost dat în jurul orei 21.00. Din analiza mușcăturii, făcută de salvamontiști, se crede că aceasta a fost incompletă, făcută de o viperă adultă, care a încercat doar să îl sperie, fără să injecteze și venin. Se crede că viperele adulte pot să controleze foarte bine folosirea veninului, doar atunci când este necesar, și că cei mai periculoși sunt șerpii tineri care nu au acest control”, a declarat Cornoiu.
Câteva ore a durat acțiunea salvamontiștilor gorjeni, aceștia retregându-se la bază spre orele dimineții.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.