Acțiune de sterilizare gratuită a câinilor din Rânca! Semi-eșec previzibil!

313

Mai mulți medici veterinari români și străini care au venit, vineri, la Rânca pentru a steriliza gratuit câinii de aici au fost nevoiți să meargă singuri prin stațiune pentru a prinde „pacienții”. Autoritățile locale care încasează bani buni de la proprietarii de cabane și pensiuni din stațiune nu au fost implicate în acțiunea voluntarilor veniți de la mii de kilometri, pe motiv că nimeni nu a știut nimic despre sosirea acestora. Asta deși unul dintre consilierii locali de la Novaci, Angela Vintilescu, proprietar de hotel la Rânca, spune că personal a discutat cu viceprimarii celor două localități care administrează stațiunea, Novaci și Baia de Fier, pentru a le comunica sosirea echipei de medici veterinari.
Voluntarii fac un tur a zece locații turistice din România în această vară și, spre surprinderea lor, la Rânca au fost întâmpinați doar de câțiva cabanieri care și-au adus câinii sau pisicile pentru sterilizare. În rest, medicii au fost nevoiți să meargă singuri prin stațiune pentru a prinde câinii, ademenindu-i cu bucăți de cârnați cumpărați de la un magazin din zonă. „Oamenii vor să facă sterilizare, dar acum nu este nimeni să ne ajute. Vrem să strângem mai mulți bani din donații ca să facem mai multă treabă aici. Putem face Rânca un exemplu în comparație cu alte locații sau orașe din România. Am avut proprietari de cabane care au venit cu mașinile și ne-au ajutat să prindem câinii prin stațiune. Am făcut ce am putut, dar am fi făcut mai mult și mai repede dacă am fi avut sprijin mai mult”, a declarat Ruth Osborne, un medic englez implicat de șase ani în campanii de acest gen din România.Un alt medic implicat în campanie, Luiza Peter, a menționat că toate costurile acestei acțiuni sunt suportate din donații oferite în special de colegi din Germania, susținători ai campaniei din România. Echipa de voluntari a colaborat foarte bine cu Constantin Pănescu, șeful asociației concesionarilor din Rânca. Acesta a profitat de ocazie pentru a evidenția încă o dată „interesul” de care se bucură stațiunea din partea celor care o administrează. „A trebuit să ne descurcăm cum am putut, pe cont propriu pentru că așa e aici la noi. Dacă Rânca nu e de sine stătătoare e a nimănui. Vedeți că nu se face nimic aici de ani de zile. Dânșii se așteptau ca aici să găsească oameni stând la coadă cu câinii, dar nu a fost deloc așa, din păcate”, a menționat Pănescu.
Primarul Novaciului, Dumitru Leuștean, a menționat că autoritățile locale s-ar fi implicat în acțiunea de sterilizare, dacă ar fi fost anunțate mai din timp. El spune că în lipsa unui serviciu de ecarisaj sau a unor oameni specializați în prinderea câinilor nu a avut pe cine să trimită la Rânca pentru a-i ajuta pe voluntari. „Dacă eram anunțați din timp puteam avea o colaborare cu o firmă specializată care să ne sprijine cel puțin pentru un număr minim. Cred că s-a ratat momentul acum din lipsă de informații. La noi nu a ajuns această informație mai din timp pentru că, altfel, am fi avut o reacție pozitivă”, a dat asigurări primarul.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here