“Acordul, ilegal”! Departamentul “Solidaritatea”, neîngenunchiat de CEO

376

Conducerea Departamentului “Solidaritatea” din cadrul Federaţiei Univers critică demersul administraţiei de a încheia noul acord cu cele zece sindicate, transmiţând prin liderul de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica, un avertisment către salariaţii CEO aflaţi în afara documentului pe care aceşti sindicalişti îl consideră ilegal. Bunoaica susţine că “Solidaritatea” priveşte cu îngrijorare acest acord, care nu ar putea fi recunoscut de ITM Gorj, deşi administraţia va căuta o cale de a-l legifera împotriva angajaţilor, care s-au menţinut fermi în faţa presiunilor conducerii. Şi Constantin Creţan este la fel de critic la adresa semnatarilor pe care îi trimite să răspună în faţa angajaţilor CEO pe care i-a lăsat, dintr-un moft, fără o serie de drepturi. “Este o trădare pe faţă, trădătorii s-au bucurat pentru o cotizaţie şi pentru postul de inspector social”, a declarat Creţan.

“Cu îngrijorare vă avertizăm că administraţia încearcă să evite negocierile şi înregistrarea unui CCM corect prin care să nu fie diminuate drepturile şi veniturile salariaţilor, încercând să semneze acorduri cu sindicate «galbene», creându-se un precedent şi folosindu-se de lideri trădători. Cei din urmă au semnat deja pentru tăierea drepturilor minerilor şi energeticienilor, pentru care noi, cei de la Departamentul «Solidaritatea» ne-am menţinut şi ne vom menţine fermi în faţa presiunilor administraţiei. Aceste acorduri nu au, în opinia noastră, nicio valoare juridică, aşa cum îl are un CCM, încheiat corect, iar salariaţii, din păcate, sunt lăsaţi descoperiţi total în faţa administraţiei. Noi vom recurge, în continuare la proteste şi dacă este necesar, vom trece şi la greva generală”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, de la UMC Lupoaia.
bunoaica insÎn opinia acestuia, noul acord nu-i poate lăsa fără drepturi pe angajaţii celor două cariere de la Motru, mai exact pe salariaţii de la Roşiuţa şi Lupoaia, care duc greul contractului cu Serbia al CEO. De altfel, cele două cariere, au peste 2000 de sindicalişti, care sunt în afara acordului semnat de un sindicat, gen ELCFU, care are mai puţin de 200 de angajaţi. Bunoaica susţine, de asemenea, că sindicatele semnatare nu pot fi considerate majoritate în CEO, că dacă ar fi fost în acea situaţie, ar fi putut încheia singuri noul CCM. “Liderii de sindicat semnatari sunt doar scutul trădătorilor din faţa directorului general”, a spus Bunoaica.
Constantin Creţan, lider FNME, este la fel de critic în legătură cu documentul semnat, duminică, la SDM. Acesta consideră că, acordul nu are nicio valabilitate, este ilegal, putând fi anulat. “SMEO a rupt Federaţia Univers în două pentru propriul interes”, a completat Creţan menţionând că, Comisia de Negociere a sindicatelor rămâne în picioare, joi, sindicaliştii ieşind iar la miting în Piaţa Prefecturii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here