Acord de parteneriat între Liceul “Constantin Brăiloiu” şi un colegiu din Minsk

398
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O delegaţie a Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu-Jiu a efectuat, în perioada 29 mai — 1 iunie 2017, o vizită de documentare şi schimb de experienţă în Republica Belarus. Vizita s-a desfăşurat la invitaţia Colegiului “M.I. Glinka” din oraşul Minsk.

Programul vizitei, la care au participat cinci cadre didactice şi şapte elevi, a inclus un curs adaptat de specialitate oferit elevilor români de către profesorii belaruşi, activităţi artistice, educative, informative şi recreative. De asemenea, cadrele didactice de la cele două instituţii de învăţământ au discutat, în cadrul unei mese rotunde, despre strategiile specifice educaţiei artistice şi muzicale în procesul de predare şi evaluare a cunoştinţelor de specialitate, dar şi aspecte din experienţa didactică în predarea materiilor de cultură generală în instituţiile de învăţământ preuniversitar cu profil vocaţional.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în Republica Belarus, discuţiile au condus la semnarea de către directorii prof. dr. Ana Daria Ionescu Haidău şi conf. dr. Vladimir Cernikov, a unui “Acord de parteneriat privind educaţia artistică în cadrul cooperării internaţionale” între cele două instituţii. Documentul prevede ca principal obiectiv stabilirea de relaţii de cooperare, schimb de cunoştinţe privind metodele de predare, asimilare şi implicare a elevilor în actul de instruire în domeniul artelor şi a muzicii clasice, schimb de surse didactice, metodologice şi ştiinţifice pentru organizarea procesului de învăţământ şi a activităţilor extracuriculare. Totodată, instituţiile semnatare s-au angajat să organizeze vizite anuale reciproce, să participe la Concursul internaţional de interpretare instrumentală “Orpheus” de la Târgu-Jiu şi la Concursul internaţional destinat ansamblurilor camerale pentru copii “Strunele lui Orfeu” de la Minsk.
Ambasadorul României la Minsk, Viorel Moşanu, prezent la eveniment, a felicitat cele două instituţii pentru lansarea unui proiect cultural-educaţional valoros, care dovedeşte deschidere şi mobilitate pentru cooperare internaţională şi interes nedisimulat pentru cunoaşterea bunelor practici şi a experienţei în materie de educaţie.
Partea festivă a fost întregită de vernisajul expoziţiei intitulate “Zburătorul”, cu lucrări de grafică şi pictură inspirate din poezia lui Mihai Eminescu, semnate de elevii Liceului de Arte din Târgu-Jiu. În cadrul vernisajului, s-au recitat, de asemenea, fragmente din poemul “Luceafărul” în limbile română, rusă şi, în premieră mondială, în limba belarusă. Traducerea a aparţinut traducătoarei belaruse Iulia Aleicenko, care a fost prezentă la momentul poetic. Concertul de gală care a urmat, intitulat “Dialog între culturi”, a fost prezentat de elevii de la cele două instituţii de învăţământ şi a inclus arii din opere, lucrări de muzică clasică instrumentală şi melodii populare româneşti şi belaruse. Vizita delegaţiei Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, organizată de Ambasada României în Republica Belarus, în parteneriat cu Colegiul de Muzică “M.I. Glinka”, face parte din seria de “Întâlniri interculturale” în cadrul campaniei de diplomaţie publică a misiunii, intitulată “Ferestre spre România: Cultură, Artă, Oameni”, lansată în anul 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here