Acciza la ţigări ar putea creşte de la 1 aprilie

342

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj informează că, pe website-ul Ministerului Finanţelor Publice a fost publicat şi poate fi consultat Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea accizei specifice exprimată în echivalent euro pe 1.000 de ţigarete.

“Prin Hotărârea Guvernului nr. 77/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, s-a prevăzut că, pentru a beneficia de scutirea directă de la plata accizelor prevăzută pentru gazul natural la art. 20660 din Codul Fiscal, utilizatorii au obligaţia depunerii unei notificări la autoritatea vamală teritorială începând cu data de 1 aprilie 2014”, precizează Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj în comunicatul de presă.

tigariPrevederi pentru aplicarea corectă a legii
Prevederea a fost introdusă pentru aplicarea corectă a scutirilor de accize, având în vedere că furnizorii de gaz natural nu dispuneau de un document pe baza căruia să probeze că au livrat în regim de scutire de accize către utilizatori care pot beneficia de această facilitate. Obligaţia de a depune notificări la autoritatea vamală teritorială nu se aplică în cazul consumatorilor casnici. Acest lucru rezultă şi din prevederile actului normativ sus menţionat, care stipulează că notificarea trebuie să cuprindă informaţii privind activitatea desfăşurată de utilizator şi cantitatea de gaz natural solicitată în regim de scutire. Astfel de informaţii nu sunt solicitate consumatorilor casnici, ci altor entităţi prevăzute de lege.
În scopul evitării interpretării eronate a prevederilor menţionate anterior, în proiect s-a prevăzut, în mod expres, că prevederile referitoare la depunerea notificărilor la autoritatea vamală teritorială, pentru a beneficia de scutire directă de la plata accizelor, nu se aplică în cazul consumatorii casnici.
De asemenea, a fost publicată şi poate fi consultată nota de fundamentare a propunerii de act normativ.
Propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi trimise la adresa: publicinfo@mfinante.ro.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here