Compartimentul accidente de muncă şi boli profesionale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj a luat în evidenţă în primul semestru al anului curent 29 de cazuri de accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă, alte patru soldate cu decese, iar 38 de cazuri au constituit boli profesionale. Pentru toate acestea, CJP Gorj a achitat prestaţii sociale de 3,6 milioane lei.
Activitatea principală a compartimentului este reprezentată de monitorizarea legislaţiei şi consilierea angajatorilor în vederea prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi stabilirea şi plata serviciilor medicale şi a prestaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Această activitate este strâns legată cu activitatea desfăşurată de direcţia de specialitate din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj care infirmă sau confirmă caracterul de accident de muncă şi cu cea a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj pentru bolile profesionale.
Compartimentul accidente de muncă şi boli profesionale din cadrul instituţiei judeţene, a achitat în acest an mai multe prestaţii din fondul de accidente de muncă şi boli profesionale. Astfel, 294.000 de lei au reprezentat cheltuieli de despăgubire în caz de deces a trei salariaţi, 1.621.000 de lei s-au cheltuit pentru 16 gorjeni în accidente ori boli ce au atins integritatea acestora, 605.000 lei au fost cheltuieli cu spitalizarea, iar suma de 10.332.000 de lei a reprezentat cheltuieli cu pensiile provenite din accidente de muncă şi boli profesionale, în acest ultim caz, Casa de Pensii Gorj achitând prestaţii către 314 beneficiari.
5 depensionări în 6 luni
Cele trei cabinete de expertiză medicală de la nivelul judeţului nostru au încadrat în gradele de invaliditate I, II sau III, în primul semestru al acestui an, 568 de noi cazuri, efectuând în acelaşi timp şi un număr de 5 depensionări ca urmare a refacerii totale a capacităţii de muncă a persoanelor în cauză, care erau pensionate pe caz de boală.
Potrivit raportului emis de conducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj, în prezent în judeţ există nu mai puţin de 12.874 de pensionari pe caz de boală, dintre aceştia 713 fiind încadraţi în primul grad de invaliditate, 5.839 sunt în gradul II, iar 6.422 îndeplinesc condiţiile pentru gradul III de invaliditate.
Izabella Molnar