Accident feroviar grav, simulat de Ziua Pompierilor

226

Un grav accident feroviar ar urma să se producă mâine, pe Defileul Jiului, din cauza unui scurtcircuit la vagonul unui tren. Pompierii gorjeni sunt însă pregătiţi să intervină, alături de colegii de la mai multe instituţii, pentru a gestiona această situaţie de urgenţă şi a salva vieţile pasagerilor. Din fericire, este vorba doar de un exerciţiu organizat de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

La 13 Septembrie 2014, se împlinesc 166 de ani de la „Bătălia din Dealul Spirii”, act eroic al pompierilor militari conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva armatei otomane care dorea înăbuşirea Revoluţiei de la 1848. Această zi este sărbătorită ca fiind Ziua Pompierilor din România. „Pompierii au dovedit în timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare. 24 de gorjeni, dintre care 8 erau subofiţeri şi soldaţi pompieri, au luptat cu devotament şi cu voinţa de a apăra libertatea naţională în Dealul Spirii, în septembrie 1848. (…) Astăzi, pompierii militari din cadrul ISU Gorj, demn continuatori ai eroilor de 13 septembrie 1848, se prezintă în faţa semenilor cu rezultate deosebite în îndeplinirea misiunilor de salvare a vieţilor omeneşti, de protejare a bunurilor materiale şi a factorilor de mediu în situaţii de urgenţă. Stau mărturie cele peste 1.760 de misiuni de intervenţie din acest an, în timpul cărora au fost salvate 51 de persoane şi asistate medical peste 1.500 de persoane, protejate bunuri materiale de peste 8. 220.000 lei”, a spus Liviu Dumitraşcu, comandantul ISU Gorj.

Exerciţiu pe Defileul Jiului
În cadrul activităţilor dedicate Zilei Pompierilor din România, ISU Gorj va organiza un simpozion cu tema „Gestionarea unei situaţii de urgenţă în cazul producerii unui accident major produs pe Calea Ferată Bumbeşti-Jiu – Livezeni”, exerciţiu în care vor fi implicate forţe şi mijloace de la mai multe instituţii. „La acest exerciţiu vor participa, pe lângă echipajele ISU Gorj, şi echipaje de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Dolj şi Hunedoara, elicopterul SMURD de la ISU Dolj şi alte instituţii care au rol în a gestiona un astfel de tip de risc”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Scenariul exerciţiului presupune că trenul Regio 2082, care circulă pe ruta Craiova – Cluj Napoca, va fi obligat să oprească între staţiile Strâmbuţa şi Pietrele Albe, din cauza unui scurtcircuit produs la primul vagon de lângă locomotivă. Într-unul din vagoane va izbucni şi un incendiu, fiind nevoie ca personalul din cadrul ISU Gorj şi al celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu să intervină pentru a salva vieţile pasagerilor. Activităţile organizate de ISU Gorj cu ocazia Zilei Pompierilor din România vor continua vineri, 12 septembrie, cu „Ziua Porţilor Deschise”, ce se va desfăşura între orele 09:00 – 13:00, atât la sediul I.S.U. Gorj din Târgu-Jiu, cât şi al subunităţilor din Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti-Jiu, Tismana şi Hurezani. De asemenea, sâmbătă, 13 septembrie, începând cu ora 10:00, la sediul I.S.U. Gorj se vor desfăşura manifestările evocatoare dedicate Zilei Pompierilor din România.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here