Accesarea unui loc de muncă – o problemă pentru tinerii din Europa

527

În perioada 14-18 aprilie 2015 s-a desfășurat în Florența (Italia) ultima mobilitate transnațională din cadrul Parteneriatului de Învățare Grundtvig, Europeans on the intercultural labour market (GRU-13- C-LP-376-GJ-RO). Parteneriatul face parte din Programul „Învățare pe tot Parcursul Vieții” și este co-finanțat din fonduri europene de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Coordonatorul proiectului este asociația Smart Educational Projects, cu sediul în Târgu-Jiu, iar partenerii proiectului sunt Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Lunds Universitetet (Suedia), Institute of Entrepreneurship Development (Grecia), Enaip Toscana Formazione e Lavoro (Italia), Studium Jezyka Polskiego dla Cudzoziemcow Uniwersytetu Lodzkiego (Polonia).
Mobilitatea a avut mai multe obiective: analiza calității activităților desfășurate de fiecare partener în perioada de implementare a proiectului, analiza rezultatelor obținute, participarea la conferința internațională cu tema „Europeni pe piața internațională a muncii“, definitivarea planului de sustenabilitate a proiectului în perioada postfinanțare.
Din analiza rapoartelor prezentate de fiecare partener au rezultat o serie de concluzii cu privire la inserția tinerilor pe piața muncii: scrierea unui CV și a unei scrisori de intenție care să atragă atenția angajatorilor este o problemă comună a tinerilor din statele membre ale parteneriatului; prezentarea la un interviu de angajare a tinerilor nu este pregătită cu profesionalism de candidații la un loc de muncă; necunoașterea legislației europene în domeniul muncii de către cei care doresc să se angajeze într-un stat membru al UE; necunoașterea de către tinerii absolvenți a modalităților de angajare în UE în conformitate cu calificarea obținută la absolvirea școlii.
La conferința internațională organizată de partenerul italian, Enaip Toscana Formazione e Lavoro, au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai unor societăți de recrutare a forței de muncă și ai unor companii regionale și transnaționale. Aceștia au expus punctele de vedere cu privire la cerințele angajatorilor față de aplicanții la un loc de muncă și experiențele cu angajații imigranți.
Partenerul italian a organizat și un circuit cultural în Florența care a inclus câteva dintre obiectivele reprezentative ale orașului: Ponte Vecchio, Domul, Bazilica Santa Croce, Palatul Uffizi, Piazza della Signoria. Au fost vizitate și două ateliere ale unor artizani locali: un atelier de bijuterii cu specific toscan și unul de manufacturare a hârtiei marmorate.
În ultima zi a mobilității fiecare partener și-a împărtășit din experiența dobândită în acest proiect și s-au pus bazele unor colaborări viitoare.
Prof. Romeo Bibirigea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here