Accesarea fondurilor europene pentru Gorj, în pericol. Ministerul Energiei, somat să prezinte ultima variantă a planului de restructurare a CEO

1245

Țara noastră se pregătește să trimită la Bruxelles Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă, documente prin care speră să atragă finanțări nerambursabile în valoare de aproape 2 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă. Șase județe, cele mai afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, ar urma să beneficieze de aceste finanțări. Însă planul pentru județul Gorj stă sub semnul întrebării, avertizează Greenpeace.

După transmiterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către Comisia Europeană, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va trimite către Bruxelles planurile prin care se urmărește decarbonarea și dezvoltarea economică a județelor Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Galați și Prahova, responsabile de cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.
Pentru a-și atinge țintele climatice, România trebuie să reducă activitatea de exploatare minieră, să închidă sau să înlocuiască termocentralele pe cărbune și să modernizeze sau să închidă industriile cu consum intensiv de energie, asigurându-se că, în tot acest proces, comunitățile locale vor avea un viitor.
Gorjul va fi unul dintre cele mai afectate județe, economic și social, în procesul de tranziție către o economie neutră din punct de vedere climatic. Tranziția va fi dificilă întrucât întreaga economie a județului este strâns legată de cărbune, principalul combustibil responsabil pentru alimentarea crizei climatice și care, conform PNRR, va fi înlocuit treptat în mixul energetic, până în 2032.

„Autoritățile își pun singure bețe în roate”
Gorjul poate rata șansa să adopte măsuri cu finanțare europeană specială pentru dezvoltarea antreprenoriatului, creșterea competitivității și a diversificării economice, sprijinirea investițiilor în tehnologii și infrastructuri de energie curată și creșterea ratei de angajare, atrage atenția organizația de mediu Greenpeace.
„Autoritățile locale, împreună cu membrii grupului de lucru (unități administrativ-teritoriale, mediul de afaceri, Complexul Energetic Oltenia, ONG-uri de mediu) și cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, au finalizat planul pentru județul Gorj, însă planul în forma actuală este incomplet fără informațiile care vizează restructurarea Complexului Energetic Oltenia. În lipsa acestor informații, sunt șanse foarte mari ca planul să nu fie aprobat, iar oportunitățile de dezvoltare a județului Gorj, prin intermediul Fondului pentru o Tranziție Justă, să fie blocate”, susține ONG-ul de mediu.
Reprezentanții Ministerului Energiei nu au făcut publică ultima versiune a Planului CEO de Restructurare și Decarbonare, deși aceasta a fost trimisă către Comisia Europeană și prezentată sindicatelor săptămâna trecută.
„Publicarea planului de restructurare al CEO este crucială pentru finalizarea PTTJ-ului pentru Gorj. Nu înțelegem de ce autoritățile centrale își pun singure bețe în roate și lucrează doar în spatele ușilor închise. În acest moment, nu fac decât să îngreuneze procesul prin care județul Gorj ar putea accesa mai repede finanțările din Fondul pentru o Tranziție Justă, atât de necesare pentru dezvoltarea comunităților locale și decarbonarea regiunii”, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace România.

Solicitare către Ministerul Energiei
În acest context, deputatul USR Gorj, Radu Miruță, cere Ministerului Energiei să prezinte public ultima varianta a planului de restructurare a CEO. „Aprobarea Planului Teritorial pentru Tranziție Justă este vitală pentru dezvoltarea județului Gorj. Partea importantă care poate reveni județului Gorj din cele cca. 2 miliarde de euro reprezintă resurse cu impact decisiv pentru așezarea județului nostru pe un drum către un viitor bun pentru toți locuitorii săi. Acest plan va fi trimis în perioada următoare la Bruxelles. Orice fapt care ar putea împiedica această aprobare a PTTJ pentru Gorj de către Comisia Europeană trebuie evitat. Neaprobarea PTTJ ar bloca oportunități reale, greu de identificat din alte surse, pentru dezvoltarea județului Gorj”, spune parlamentarul.
Faptul că Ministerul Energiei nu a făcut publică ultima variantă a Planului de restructurare a CEO naște semne de întrebare. Deputatul Miruță se întreabă dacă acest plan oferă „toate elementele, informațiile și condițiile necesare”, astfel încât Planul Teritorial pentru Tranziție Justă Gorj să fie unul complet, valid, gata să fie aprobat de Comisia Europeană.
„Cred că Ministerul Energiei are obligația să facă lumină pe acest subiect. Cerem ca Ministerul Energiei să facă publică ultima versiune a Planului CEO de Restructurare și să se asigure că aceasta va contribui la aprobarea PTTJ pentru județul Gorj și la accesarea astfel a finanțărilor din Fondul pentru Tranziție Justă de care depinde șansa gorjenilor la un viitor sigur”, a conchis Miruță.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here