Accente noologice – „Serile la Brădiceni”, XXV – Şi în anul bicentenarului Tudor Vladimirescu Drumul jidovesc duce la Steiul de la Brădiceni

1159

Brădiceni este locul poeziei şi poveştilor. In serile lungi de iarnă învie lângă sobe poveştile cu viteji, se nasc cimiliturile, ghicitorile şi strigăturile. Aici toate problemele îşi găsesc rezolvare şi nici cauzele lor nu rămân neaflate… bunăoară de ce seamănă o stâncă aşa de mult cu un cioban sprijinit în băţ care-şi păzeşte mioarele? Nu ştiţi? Este Steiul lui Haiduc, Haiduc cel ales de Dumnezeu să poată înţelege graiul oamenilor. Ei, precum Haiduc, scriitorii adunaţi la Brădiceni înţeleg simţirile oamenilor şi aceasta se întâmplă într-o aparentă încremenire de XXV de ani, de când
Atelierul Naţional de Poezie şi Critica poeziei „Serile la Brădiceni”, ,,negrăbit deloc de vreun sentiment de zădărnicie,, , cum spune scriitorul Ion Popescu-Brădiceni cu cea de-a XXV-a ediţie, încununează, dar acest lucru s-a întâmplat, toamnă după toamnă, vreme de un sfert de secol, un efort mare editorial două reviste, ,,Serile la Brădiceni”, ,,Miracol de Brădiceni”, minicompendiul „Serile la Brădiceni”, apărut la editura PIM, în anul în curs 2021.
Scriitorul Ion Cepoi prezintă, pentru început, evenimentul şi dă cuvântul domnului Ion Popescu Brădiceni: „Am început cu o poetă populară, Aurora Catană: „Poezii la tinereţe eternă”, editor fiindu-i profesorul Dan Gr. Pupăză, iar eu şi prefaţator, şi postfaţator. Am continuat să promovez şi autori din afara Gorjului: pe Ion Anton, din Basarabia (Chişinău), cu „Dezgolirea sufletului de trup”; pe Nicolae Rădoi, cu povestiri umoristico-satirice într-un volum intitulat, inspirat, de mine însumi, autorul acceptând sugestia, „Scrâncioburi”.
I-am invitat să-mi accepte colaborarea grupul de la Motru, alcătuit din Mircea Tutunaru, care scoate în colecţia „Serile la Brădiceni” un roman istoric, „O viaţă între iubire şi trădare”, o carte de… curată artă narativă.
Şi vorbele aleargă limpezi… profesorul Vasile Gogonea ne prezintă teza sa de doctorat ,,Depopularea mediului rural din Romania” încununare a muncii de o viață.
Doar timpul pare încremenit… Primarul este altul, e Cosmin Pigui, nicidecum încremenit, ci într-o mişcare prin cultură cu o viteză care este a minţii bune (nu degeaba a absolvit Liceul de Informatică Carmen Sylva din Petroşani).
Întâlnirea se încheie în antren şi bună-voie la masa oferită de Primarul şi viceprimarul comunei Peştişani, Alin Fuiorea.
Victoria Stolojanu-Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here