Acalmie totală la Primăria Bâlteni, Primarul şi viceprimarul plecaţi în tandem în vacanţă

303

primaria bilteniÎn urma unor sesizări primite la redacţia cotidianului nostru de la cetăţenii comunei Bâlteni, al cărui edil este Vasile Vlăduleanu, am făcut o vizită la faţa locului pentru a studia îndeaproape problemele cu care oamenii se confruntă şi investiţiile pe care primăria le face în comună şi în satele componente.
Ora 8.00 dimineaţa. Secretara edilului şef ne informează că „atât domnul primar cât şi viceprimarul sunt în concediu”.

Am aflat de la aceasta cine este secretarul primăriei: Dan Săftoiu, persoana care ocupă de zeci de ani aceeaşi funcţie. Cât timp îl aşteptam pe Săftoiu, secretara lui Vasile Vlăduleanu ne-a spus că acesta este în a treia săptămână de concediu de odihnă şi se află pe litoral, fiind ocupată şi cu nunta fiicei sale mai mari. De asemenea, şi pentru viceprimarul Ciurea era abia prima săptămână de concediu.

Dan Săftoiu şi-a făcut apariţia la birou puţin după ora 8.30, vreme în care angajatele Primăriei Bâlteni îşi savurau cafeaua de dimineaţă şi schimbau probabil impresii despre treburile casnice efectuate în după-amiaza anterioară. Cetăţeni care mai călcaseră în ultima vreme pragul Primăriei se aflau deja la uşa secretarului, de vreme ce mai marii localităţii sunt plecaţi la odihnă.
Un consilier demisionar
vladuleanuÎn timpul discuţiei pe care am purtat-o cu Săftoiu, am aflat de la acesta că de două luni, la Primăria Bâlteni, un membru al Consiliului Local lipseşte. Acesta şi-a depus demisia din motive personale şi cerea încetarea din funcţie încă din data de 1 iunie a.c. Astfel, din cei 15 membri pe care CL Bâlteni îi avea, ultimele două şedinţe lunare, s-au ţinut în formaţie incompletă. „Ion Aldea, consilier local PNL a demisionat de la 1 iunie din motive strict personale”, ne-a declarat secretarul. Hotărârea de încetare a mandatului de consilier al liberalului s-a luat la data de 27 iulie, demisia sa fiind aprobată de 12 din cei 14 consilieri. „La şedinţa lunară din luna iulie s-a declarat vacant postul lăsat de Aldea”, a completat Dan Săftoiu.
Pe listele CL Bâlteni se aflau înscrişi şase democraţi-liberali, trei membri PSD şi tot atâţia liberali, dar şi alţi trei consilieri aparţinând unor alte partide politice. Săftoiu ne-a asigurat că din luna aceasta va apărea şi noul membru. „La şedinţa de CL din luna august, care se va desfăşura pe data de 27 ale lunii sigur se vas ocupa postul vacant. Aşteptăm ca PNL Gorj să desemneze un membru, probabil supleantul care urmează pe listele partidului”, a adăugat secretarul Primăriei Bâlteni.
Deoarece în discuţia cu acesta intervenea şi o doamnă, angajată a Primăriei Bâlteni, care se ocupa de investiţii şi proiecte, ea ne-a spus că şedinţele se ţin de obicei în jurul orei 16. Asta pentru că, membrii CL Bâlteni, mai prestează şi alte activităţi, au societăţi comerciale ale căror patroni sunt, funcţii de ingineri cu acte în regulă sau slujbe care nu le permit absentarea pentru a participa la şedinţele de la primărie. Totuşi, doamna mai sus menţionată ne-a asigurat, aşa cum ne aşteptam, că, de fiecare dată, consilierii locali sunt prezenţi la şedinţe în unanimitate.
Uite criza, nu e criza
Interesaţi fiind de problemele financiare posibile în Primăria Bâlteni, Dan Săftoiu ne-a spus că toată lumea este afectată de criza financiară, inclusiv administraţia locală de la Bâlteni. Când am cerut să ni se dea exemple concrete, acesta n-a ştiut ce să mai spună. Însă, doamna care îl ajuta să încheie propoziţiile, a menţionat că salariaţii Primăriei Bâlteni nu sunt afectaţi. Astfel, lor nu li s-au diminuat salariile şi nu se înregistrează întârzieri la plata acestora.
Nemulţumirea celor doi vine prin prisma faptului că ultima majorare financiară s-a făcut în octombrie 2008. Deoarece am vrut să aflăm mai multe, am ajuns şi la salariul lunar al lui Vasile Vlăduleanu, care este de 2.051 RON, fără alte sporuri sau prime. Edilul se află la al doilea mandat de primar al localităţii Bâlteni şi rar este văzut la faţă de către cei care l-au ales. Câţiva oameni ne-au spus că nu l-au mai văzut de anul trecut, din timpul campaniei electorale, când arunca cu promisiuni în stânga şi-n dreapta.
Ultimele angajări care s-au mai făcut la această autoritatea locală au fost în noiembrie, anul trecut. Atunci s-au angajat un referent debutant la compartimentul agricol şi un agent fiscal la Biroul de Impozite şi Taxe Locale. Conform spuselor lui Dan Săftoiu, pentru ocuparea celor două posturi s-a organizat un concurs, care a fost anunţat la fişierul de la parterul Primăriei Bâlteni.
Cu mai multe detalii despre ce se întâmplă în cadrul autorităţii locale a comunei vom reveni în ediţiile următoare.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here