Academicianul Solomon Marcus, invitat special la Colocviile CNTV

541

Regal cultural la Târgu-Jiu. Academicianul Solomon Marcus a fost prezent în acest week-end în municipiu, ca invitat de onoare a celei de-a doua ediţii a „Colocviilor CNTV”. În timpul vizitei la Târgu-Jiu, acesta a susţinut două conferinţe, una în faţa elevilor şi profesorilor de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, iar cealaltă în faţa publicului târgujian.

Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” a organizat săptămâna trecută cea de-a doua ediţie a „Colocviilor CNTV”.  Dacă în luna mai, în cadrul primei ediţii a evenimentului, elevii de la CNTV au avut ocazia de a-l întâlni pe istoricul Adrian Cioroianu, de această dată în mijlocul lor a fost prezent academicianul Solomon Marcus, o figură reprezentativă a Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi a Academiei Române, prin numeroasele titluri publicate de-a lungul carierei impresionante. „În acest an şcolar sărbătorim 125 de ani de la înfiinţarea Colegiului.  Ne-am gândit ca pe parcursul întregului an şcolar să invităm personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti. Iată că, după profesorul Cioroianu, avem de-a face cu domnul academician Solomon Marcus. Prin organizarea acestor colocvii urmărim să aducem în atenţia publicului valorile reale, elita românească”, a declarat Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”. În cadrul vizitei la Târgu-Jiu, academicianul Solomon Marcus a susţinut două conferinţe. Prima conferinţă, cu tema „Anul de răscruce 1821 şi ceea ce a urmat”, s-a desfăşurat vineri, 17 octombrie, în amfiteatrul CNTV, fiind organizată special pentru profesorii şi elevii Colegiului, în vederea sărbătoririi a 125 de ani de existenţă şi educaţie. Cea de-a doua conferinţă s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu”, şi a avut ca temă întrebarea „Merită să ne certăm; dar pentru ce? Şi cum?”.

Zeci de târgujieni, prezenţi la conferinţă
foto 1043Târgujienii au venit în număr mare la întâlnirea de sâmbătă seara cu academicianul Solomon Marcus. Pe lângă profesori şi elevi, la eveniment au participat oameni de cultură dar şi alte persoane ce au dorit să-l vadă şi să-l asculte pe cunoscutul academician. „E o minunăţie faptul că domnul academician a acceptat să-şi petreacă aproape trei zile în urbea noastră şi să găsească timp pentru toate categoriile de public. A făcut acest drum considerând că merită, susţinând ideea că niciodată centrul nu înseamnă Bucureşti şi că mitul centru – periferie poate fi desfiinţat. Domnul academician nu are nevoie de nicio recomandare. (…) Un program al zilei pentru dumnealui înseamnă permanent stare interogativă a fiinţei. Întreabă, se întreabă, încearcă să-şi clarifice nişte lucruri, nu scapă niciun amănunt, are o atenţie extraordinară la tot şi la toate. S-a bucurat imens de mult în clipa în care a aflat că va ţine două conferinţe (…). Avem ocazia să-l întrebăm, să-l admirăm şi să aflăm foarte multe lucruri”, a spus Elena Roată, profesor de limba şi literatura română la CNTV. În timpul conferinţei, ce a durat aproape două ore, academicianul Solomon Marcus a vorbit, printre altele, despre Constantin Brâncuşi, educaţie, relaţia dintre tehnologie şi spiritualitate sau cultură. După aceea, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să-i pună întrebări academicianului, întrebări la care li s-a răspuns prompt.

Despre Solomon Marcus
Solomon Marcus (n. 1 martie 1925, Bacău) este un matematician român, membru titular (2001) al Academiei Române. Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației. Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale s.a. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române.
În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.