Abuzurile Opoziţiei, eclipsate de cazul Geoană

227

foto predo 2Oricât nu l-am iubi pe Mircea Geoană, ales Preşedintele Senatului, am impresia că el nu este cel mai mare rău din ţară, în acest moment. N-o să pricep, din această pricină, încrâncenarea unora de a-l vedea mazilit. Să ne aducem aminte că şi răzbunătorul (re)ales Traian Băsescu, preşedinte pentru al doilea mandat, îşi propusese exact acelaşi lucru. Înlocuirea Preşedintelui Senatului.

A trecut vremea, cineva de Sus, ori din zona Marelui Licurici l-a oprit la ţanc pe acela care s-a autoproclamat Zeus. Chestia cu preşedinte-jucător nu-i mai ajungea. Iar arbitrul care să-i dea cartonaşul galben, apoi pe al doilea cartonaş galben şi automat pe cel roşu, cum, se zice-n fotbal, nu s-a ivit. I s-ar putea da direct cartonaşul roşu. Veţi spune că acum nu se poate.

Păi de ce nu se pregătesc ca lumea alegerile parlamentare de anul viitor şi, abia apoi, cu o nouă majoritate, să nu se producă debarasarea de preşedintele-jucător. Care îşi face de cap, faultează şi pe cei din afara terenului, cum a fost cazul Regelui Mihai de România, şi câte şi mai câte…

Mai înainte de a-l ataca pe Mircea Geoană, liderii PSD trebuiau să se gândească cui foloseşte ? Nu cumva tocmai actualei Puteri ? Şi atunci de ce s-o fi apucat de… spălat rufele în public ? Nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nu-i târziu să le vină mintea la cap.

Judecata în lipsă nu-i a bună. Fiecare om, nu numai fiecare social-democrat cu pretenţii, are dreptul la apărare. Eu am încercat să aflu, din diverse surse, principalele acte de acuzaţie la adresa cetăţeanului Mircea Geoană. Recunosc, nici acum nu-mi sunt foarte clare. Nu este exclus ca bătăiosul şi încă tânărul preşedinte al PSD, Victor Ponta, să fie îndemnat să iasă la atac. De un sfetnic cu calităţi îndoielnice sau care, oricum, nu-i vrea binele.

Bătăliile interne nu-s bune la nimic. Tot cu îndemnuri din afara partidului, cu ani în urmă, şi trag nădejdea ca măcar Mircea Geoană să-şi aducă aminte, i s-a petrecut ceva similar lui Adrian Năstase. Şi el pierduse o luptă electorală contra aceluiaşi Traian Băsescu. Ei bine, şi lui Adrian Năsatse i s-a luat preşedinţia Camerei Deputaţilor. Ce vreau să spun cu asta ? Că şi atunci, ca şi acum nu este spre binele PSD.

Mai multă cumpătare în orice acţiune, fie ea şi politică, nu strică. În momentul când vivacele Victor Ponta, îndemnat de nu se ştie cine – fie dinspre Cotroceni, fie din imediata apropiere, lumea bănuindu-l pe Crin Antonescu – şi Ion Iliescu şi, parcă, însuşi Adrian Năstase păreau că-i ţin isonul. Le-a dat Cel de Sus mintea românului ce-a de pe urmă şi amândoi foştii preşedinţi ai PSD s-au repliat, reconsiderându-şi poziţiile.

Un vechi proverb arab, cu samarul, ne spune că, la fel ca şi la români, graba strică treaba. Uite de ce apreciez că mult mai important pentru Opoziţie – USL, adică -, deci implicit pentru PSD, principalul partid de Opoziţie, mult mai important este să atace abuzurile Puterii. Şi să-l mai lase pe Mircea Geoană în plata Domnului.

Adversarii sunt alţii !

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here