Abuzurile directorului Minprest, reclamate ministrului Energiei

620

Reprezentanții a două dintre sindicatele din Minprest Serv SA Rovinari l-au reclamat, recent, pe directorul Gabriel Giorgi, în scris, ministrului Energiei, Victor Grigorescu, pe motiv că a comis și continuă să săvârșească nenumărate abuzuri în funcție, pornind de la nerespectarea drepturilor salariaților și umflarea profitului pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță ai managerului, până la promovarea discreționară în funcțiile de conducere de la subunitatea Complexului Energetic Oltenia. Liderii sindicali cer verificarea acestor nereguli și luarea măsurilor care se impun pentru cei vinovați.

Sindicatul Solidaritatea 2013 și Sindicatul Lignitul Oltenia anunță că o parte din cele reclamate au fost prinse și într-o plângere adresată organelor abilitate în data de 4 mai 2016. În paralel, liderii sindicali din Minprest i-au cerut și ministrului Energiei să ia măsuri și să verifice, în special, situațiile financiare aferente exercițiului financiar al anului trecut, ,,întrucât nu oferă o imagine fidelă, fiind viciat de anomalii semnificative’’.
Concret, se arată în sesizare, în luna decembrie 2015, au fost acordate angajaților Minprest bonurile de masă în valoare de 177.246,76 de lei, tichete pentru care s-a reținut impozitul de 16% din drepturile salariale ale angajaților aferente lunii decembrie 2015. Aceste cheltuieli nu au fost însă prinse în costurile lunii decembrie 2015, aferente exercițiului financiar pe anul trecut, ci în ianuarie 2016, remarcă reclamanții.

Profit umflat din pix pentru indicatorii lui Giorgi
,,Urmare a acestei inginerii financiare , societatea a înregistrat un profit brut de 720.316,57 de lei, profit ce este viciat de această înregistrare contabilă, în realitate profitul brut al anului 2015 fiind de 543.069,81 de lei’’ se arată în sesizarea transmisă ministrului Grigorescu, în care se subliniază, de asemenea, că motivul acestei inginerii financiare făcute de Giorgi a fost ca acesta să-și îndeplinească astfel indicatorii de performanță stabiliți prin contractul de mandat.
,,Mai mult, aceste cheltuieli au afectat negativ costurile lunii ianuarie aferente exercițiului financiar 2016. Veniturile lunii ianuarie au fost de 2.107.215,62 de lei, iar cheltuielile de 2.218.059,61 de lei nu reflectă realitatea fiind, de fapt, în sumă de 2.040.812,85 de lei, viciate prin majorare cu suma de 177.246,76 de lei contravaloarea tichetelor aferente lunii decembrie 2015, societatea înregistrând la finele lui ianuarie 2016, un profit în sumă de 66.402,77 de lei, viciat prin diminuare cu suma de 177.246,76 de lei’’ se mai precizează în document. Astfel, pentru că Giorgi avea înregistrate cheltuieli cu tichete de masă în ianuarie, managerul a profitat și nu a mai acordat bonurile angajaților pe luna respectivă. La momentul respectiv, Giorgi declara în presa locală că nu a mai acordat tichetele de masă, deoarece unitatea ar fi ieșit pe pierdere cu 100.000 de lei. Declarația apare în contextul în care unitatea avea chiar și viciat, un profit de 66.402 lei.

Abuz continuat
Și pentru ca abuzul să continue, Giorgi nu a mai acordat tichetele de masă salariaților Minprest nici în februarie, martie, aprilie, mai, iunie 2016, motivând că societatea înregistrează pierderi. Asta chiar dacă motivația nu are suport real, la 31 martie 2016 societatea înregistrând un profit de 535.000 de lei, la care se adaugă 177.246,76. Profitul real era de 712.246 de lei, în martie, dar Giorgi refuză să acorde tichetele.
Aceste concluzii au fost trase de sindicaliști chiar din proiectul de buget pe 2016, pus la dispoziția minprest bun (9)sindicatelor de conducerea companiei. În acesta se arată că profitul brut prognozat pentru 2016 al societății este de 352.000 de lei, respectiv de 29.350 de lei pe lună, ceea ce, raportat la profitul real de 180.580 de lei la 31 martie, reprezintă o realizare de peste 200%. Este vorba despre un profit dublu față de cel propus care impune acordarea tichetelor de masă angajaților. Salariații trebuiau să primească astfel și anul acesta câte 20 de tichete de persoană, potrivit contractului avut cu CEO care se obligase să plătească lună de lună un tarif pentru serviciile Minprest, din care un cuantum îl reprezenta tocmai achiziția acestor tichete.
Mai mult, cu toate că CEO a plătit Minprest pentru ca societatea să achiziționeze timp de 12 luni în 2015 aceste tichete, Giorgi le cumpără doar în 11 luni.
Sindicaliștii mai atrag atenția și că în tarifele aprobate de CEO, pentru serviciile prestate de Minprest, sunt cuprinse și primele de vacanță și bonusurile pentru sărbătorile pascale, ziua minerului și sărbătorile de iarnă care nu au mai fost acordate salariaților.

500 de noi angajați între 2014-2016!
În cuprinsul documentului i se mai atrage atenția ministrului Energiei că Giorgi a modificat de mai multe ori organigrama societății, creând posturi noi și angajând peste 30 de persoane în departamentul TESA, fără respectarea prevederilor art.29 din Codul Muncii, respectiv, fără concurs, fără verificarea competențelor, fără comunicarea posturilor la AJOFM Gorj cum impune Legea șomajului.
Pe criterii cunoscute doar de actualul manager, sunt angajați cei 30, dar și alți 500 de noi muncitori, în ultimii doi ani, pe perioadă determinată. Noii salariați au devenit angajați pentru perioade cuprinse între o lună și un an, fără să fie scrise în contracte excepția pentru care acestea au fost încheiate ori prelungite cu acte adiționale. Promovările în funcții de conducere, fără ca posturile să fie scoase la concurs, și fără ca respectivii să îndeplinească condițiile de vechime, sunt și ele apanajul lui Giorgi.

Pile și piluțe..
Astfel, pentru Pănescu Cătălin Dumitru, finul fostului prefect Teodorescu, s-a creat, peste noapte, funcția de șef departament fiind numit în aceasta respectivul, prin ordin al lui Giorgi. Aurelian Cîrstina, finul fostului prefect Văcaru, nou angajat la Minprest ca inginer debutant, a fost promovat, în aceeași manieră, șef de birou IT iar apoi șef serviciu. În final a fost promovat director tehnic și acum ocupă funcția de director adjunct al Minprest.
Florică Irina a fost și ea nou angajată ca economist, dar a fost promovată șef birou ca și Nicolescu Anamaria ajunsă de la economist șef birou și apoi director economic pe perioada concediului de maternitate a lui Cojocaru. Posturile de conducere vacante nu sunt publicate nicăieri.
Calotă Preda Dumitru, de profesie profesor, fost conducător formație de lucru, a fost promovat și el șef de sector, iar Ștefan Godeanu, economist, a fost promovat șef-birou dezvoltare, el fiind secretar general al Sindicatului Liber Minprest, ca în final să aterizeze în funcția de șef sector sud. Popescu Gabriel urmează același trend fiind promovat șef birou SSM PM-SU, postul fiind transformat în serviciu, iar respectivul pus șef. Tănase Marius a fost promovat pe aceleași criterii șef sector ca Mădălina Mudăvoiu, fostă angajată a unui firme de asigurări, să fie angajată de Giorgi pe perioadă nedeterminată în decembrie 2015. Uimitor, în ianuarie când Minprest făcea disponibilizări, respectiva angajată pe durată nedeterminată i se mărește salariul și cu 500 de lei. Numele lui Mudăvoiu apare implicat în dosarul cu mașina soacrei lui Giorgi, pentru care există un dosar penal la organele de anchetă.
Pavel Andrei, angajat și el în decembrie pe determinată, devine salariat o lună mai târziu pe perioadă nedeterminată. Popescu Liliana soția lui Popescu Gabriel are același parcurs profesional în timp ce Cioată Bogdan, nepotul actualului viceprimar de Godinești, devine și el salariat fără concurs al Minprest. Mituc Janina, cumnata lui Cîrstina, este și ea angajată pe perioadă nedeterminată, pentru ea creându-se un sector de activitate la Craiova. Opran Daniela este angajată și ea pe nedeterminată, cei de mai sus fiind doar câțiva dintre cei cărora li s-au mărit salariile, în timp ce subunitatea își trimitea muncitorii în șomaj. Reclamația ajunsă la ministrul Grigorescu vorbește și despre cursurile ilegale făcute de Giorgi și apropiații săi, plătite în final de către respectivii, despre deplasările directorului ,,în interes de serviciu,, cu diurne restituite unității, dar și de alte ilegalități relatate de presa locală, în ultimul an.
Sindicaliștii așteaptă însă o reacție a ministrului Grigorescu pe această temă și tragerea la răspundere a celor care au prejudiciat societatea.
Anamaria Stoica

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here